Rozhledna Královka září novotou. Dostanete se k ní pěšky, na kole i autem

3. duben 2018

Jizerské hory jsou pro milovníky rozhleden krajem zaslíbeným. Oblíbená je i rozhledna Královka, která získává zpět svou původní podobu.

Jizerskohorské převážně kamenné rozhledny začaly vznikat počátkem 20. století. Protože to byl kraj s většinou německého obyvatelstva, za výstavbou rozhleden stojí německé turistické spolky, hlavně Německý horský spolek. Ten nechal postavit i rozhlednu na Königově vyhlídce, návrší dnes známém jako Nekras, kde stojí rozhledna Královka. Postavili ji v roce 1907 za pět měsíců.

Historická fotografie ukazuje dřívější podobu rozhledny, která je dodnes oblíbeným cílem turistů a výletníků (repro foto)

Tip Jardy Hořeního: Královka je rozhodně ozdobou Jizerských hor, i když za minulých časů poněkud zanikala v nevzhledných rozpadajících se budovách okolního areálu. To se ale změnilo. Nevzhledné domy jsou pryč a Královka září novotou. Pokud jste na této rozhledně už řádku let nebyli, tak je načase to napravit. Budete koukat nejen do kraje, ale i na to, jak okolí prokouklo. Věřím, že vám nebude vadit ani stavební ruch, který v areálu panuje, a tak se jako já budete těšit, až do krásy rozkvete celý areál.

Kudy na místo? K rozhledně vede několik turistických cest, můžete se tam dostat na kole i na lyžích a až přímo k rozhledně lze dojet autem. Pokud zvolíte prostředky hromadné dopravy, tak bude nejjednodušší dojet autobusem do Bedřichova. Pokud vystoupíte na zastávce u centrálního parkoviště, tak vás na Královku dovede žlutá turistická trasa kolem stadionu. Kdo vystoupí na zastávce u Bowlingu, toho na Královku dovedou modré značky. Z obou míst je to asi kilometr dlouhá půlhodinová procházka.

Kamenná kráska má moderní šmrnc

Královka, německy Königshöhe, je jednou z nejznámějších jizerskohorských rozhleden. Stojí 859 metrů nad mořem a její celková výška je 24 metrů. Vyhlídková plošina, kam vede 102 schodů, je ve výši 20,5 metru. „Původně to byly tři samostatné balkonky a my jsme se je při rekonstrukci v roce 2014 rozhodli propojit v jeden ochoz,“ vysvětluje Tomáš Fotul, jednatel společnosti Kisses s.r.o., která rozhledna a okolní areál vlastní a rekonstruuje.

Výhled na Jizerské hory

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.