Rodinné mistrovství světa pořádají na Semilsku. Zúčastnil se ho i Felix Slováček

Jen mistrovství světa nebo olympiáda nemusí být velkolepou akcí. V Křenovech na Semilsku pořádají od roku 1976 rodinnou sportovní akci. Při ní zápolí v nejrůznějších disciplínách. Jinak tomu pod Troskami není ani letos.

Úvodní slovo před zahájením her pronesl tradičně jejich zakladatel Jiří Hlava, špičkový trumpetista, dlouholetý člen tanečního a jazzového orchestru Českého rozhlasu a Big Bandu Felixe Slováčka. Doprovázel například Helenu Vondráčkovou nebo Karla Gotta. Mezi umělci také vznikl nápad na pořádání her v Křenovech. „Ta myšlenka vznikla, ještě než jsme měli chalupu, protože jsem dost jezdil po světě. A když jsme měli volno, tak jsme pořád vymýšleli nějaké hry,“ říká Jiří Hlava. Vše je zaznamenáno v kronice. Včetně pozdravů od legendárního běžce Emila Zátopka nebo střelce Jana Kůrky.

Sportovní střelba, hod granátem, ale i „šprtec“

Střelba ze vzduchovky je jedním ze soutěžních úkolů, který sportovce čeká

V Křenovech si jako střelec v minulosti velmi dobře vedl třeba i Felix Slováček. A historie her? Přiblížil ji sportovní novinář a autor knih o hokejové Spartě nebo české účasti na paralympiádách, David Soeldner. „Začalo to v úzkém rodinném kruhu, potom jsme přibrali sousedy, kamarády.“ Do soutěží tak zasáhlo včetně letošních her jedenapadesát sportovců. Důležité jsou ale i další údaje. „Začalo to v roce 1976, dohromady 46. soutěž v řadě.“

A jaké jsou disciplíny? „Házíme šipky, hrajeme stolní tenis, házíme na cíl granát, hrajeme pétanque, kroket, ale i stolní hry,“ dodal David Soeldner. Rodinné sportovní hry se vrátí pod Trosky zase příští léto.

autor: ppe
Spustit audio