Roboti, výroba nanovláken i pozorování hvězd. Taková bude Noc vědců v Liberci

Liberecká univerzita otevře v pátek večer pro veřejnost své laboratoře a další pracoviště. Připojí se tak k akci Noc vědců. Program připravilo také science centrum IQLandia.

Od sedmnácté do třiadvacáté hodiny mohou zájemci navštívit všechny budovy Technické univerzity v Liberci, a to jak v kampusu na Univerzitním náměstí, tak i budovu P v Komenského ulici a univerzitní knihovnu ve Voroněžské ulici. Návštěvníky čeká řada expozic, přednášek, experimetnů, workshopů i promítání.

Technická univerzita Liberec

Všechny prezentace spojuje téma ekologie a recyklace. Ve školních laboratořích se tak zájemci dozví mnoho zajímavostí nejen třeba o plastech, ale i o nanovláknech, která jsou s libereckou univerzitou spjata. Ta na ně vlastní řadu patentů. Z nanovláken se dnes vyrábí třeba vysoce účinné čističe vzduchu, membrány pro čistění vody nebo domácí čističe. Ve zdravotnictví díky nim mohou vznikat umělé orgány.

Výchozí surovinou nové metody 3D tisku je kapalná pryskyřice, která po osvitu ztuhne

Kromě ukázky výroby nanovláken lidé uvidí také 3D tisk, studentskou formuli nebo pokusy s ohněm a světlem. Co dalšího návštěvníky čeká, řekla Českému rozhlasu Liberec mluvčí Technické univerzity Barbora Jónová.

Studentská formule Eliška

„Pozorování planet dalekohledem, výrobu recyklovaného papíru a vlastních voňavek, ukázku robotů, rozšířenou realitu či promítání rodinného dokumentu Planeta Česko. Akce je hodná pro všechny, od dětí až po seniory,“ uvedla Barbora Jónová.

Vstup na akci je zdarma. Na Technické univerzitě je Noc vědců vůbec poprvé. Kromě ní na páteční večer připravila program i liberecká IQ Landia. Tam se návštěvníci mimo jiné dozví, jak šetřit elektrickou energií nebo co to je světelné znečištění. Také v IQLandii je večer vstup so expozic a na přednášky zdarma.

autoři: jch , mib
Spustit audio

Související