Prázdninové opravy škol v Jablonci nad Nisou. Kde děti zasednou do lavic později?

29. červenec 2019 07:36

V Jablonci nad Nisou se v létě opravují některé školy. Právě letní prázdniny jsou po práce nejvhodnější, protože budovy zůstávají prázdné. Někde se ale do začátku září nestihne vše připravit a dětem tak začne školní rok o něco později.

V základní škole Liberecká pokračuje rekonstrukce učebny přírodopisu, ale taky dílen nebo kabinetů. Úplně nová bude třída pro výuku cizích jazyků a speciální plošina zde zajistí také bezbariérový přístup. Podle náměstka jabloneckého primátora za Piráty Jakuba Chuchlíka kvůli tomu začnou děti s výukou o dva týdny později.

Ve škole v Pasířské ulici procházejí modernizací třídy pro výuku matematiky s chemií nebo fyzikou. Tam ale výuka, stejně jako ve všech dalších jabloneckých školách, začne podle Jakuba Chuchlíka normálně, tedy 2. září.

Opravy probíhají i na dalších školách ve městě

Základní škola v Kokoníně má tři budovy. Vedle jedné z nich vznikne samostatná přístavba, kde budou dílny včetně skladu, šatny a kabinetu pro tělesnou výchovu, a chystá se tu také moderní výuková zahrada. Tato rekonstrukce je ze všech nerozsáhlejší a je rozplánovaná na dva roky. Během léta se tedy nestihne.

Poslední renovací je přestavba domu školníka v areálu mateřské školy Nová Pasířská. Dělníci zde vytvoří novou třídu pro 24 dětí včetně herny, sociálního zařízení a výtahu. Proměnou projde také zahrada, chodníčky a kanalizace. Dětem bude prostor sloužit od 2. září.

Celkové náklady půjdou do desítek milionů

Všechny opravy by měly jít do desítek milionů korun. Celkem se počítá až s 91 miliony. 54 milionů korun by měly pokrýt dotace z Evropské unie a státního rozpočtu a zbytek doplatí jablonecký magistrát.

autor: Jan Charvát
Spustit audio