Registr vozidel stále zlobí řidiče i úředníky

4. říjen 2012

Nový centrální registr vozidel ani tři měsíce po svém spuštění nefunguje tak, jak by měl. Řidičům a úředníkům stále připravuje nejedno nepříjemné překvapení. Přesvědčila se o tom i redaktorka Českého rozhlasu Sever Ivana Bernáthová.

Hala registru vozidel byla od rána plná lidí - převažovali muži, bylo tam ale i několik maminek s kočárky. Čekající si četli, poslouchali hudbu ve sluchátkách a někteří se rozčilovali. Staršího motoristu zlobilo, že některá pořadová čísla, která lidem vydává počítač, delší dobu nikdo neodbavuje.

Dost lidí si totiž na registru pouze vezme pořadové číslo a jdou si něco vyřídit. Když ale nestihnou přijít včas, jejich číslo po nějaké době propadne. Nikdo totiž předem netuší, jak dlouho bude na registru čekat.

Proč registrace vozidla stále tak dlouho trvá? Podle šéfa odboru dopravy na libereckém magistrátu Pavla Rychetského jsou na vině stovky chybných dat, která musí úředníci ručně přepisovat.

Frontám se teoreticky dá vyhnout tak, že se objednáme na registr přes internet. Problém je, že nejbližší volný termín je za dva týdny. Vozidlo přitom musí být zaregistrováno do sedmi dnů, jinak se člověk dopouští přestupku.

Spustit audio