Reflexní prvky můžou zachránit život. Kde je nejlepší je nosit?

24. listopad 2018

Listopad a prosinec jsou podle statistik dopravních nehod pro chodce nejhorší měsíce v roce. Řidiči je totiž často téměř nevidí. Přitom stačí nosit reflexní pásky.

Pozdě světlo, brzy tma, zkrátka snížená viditelnost a k tomu chodci v tmavém oblečení a na malér je zaděláno. Dopravní nehody chodců a automobilů jsou přitom velmi nebezpečné a často zbytečné. Podle odborníků by polovina osob mrtvých za tmy mohla žít, pokud by používali efektivní.

„Když se podíváme, kolik chodců umíralo za tmy, tak v loňském roce to bylo 53. Celkově zemřelo 101 chodců, 53 z nich za tmy. Je to o 13 méně než v roce 2016, ale je to pořád skutečně hodně,“ uvedl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Zhruba polovina z třiapadesáti zabitých chodců zemřela mimo obec.

„Současný zákon jasně říká, že chodec, který se pohybuje po krajnici nebo po okraji vozovky mimo obec za snížené viditelnosti, v místě kde není veřejné osvětlení, je povinen se označit reflexními doplňky,“ doplnil Budský. Při nedodržení povinného označení mimo obec hrozí chodcům pokuta až 2000 korun.

Neméně důležité jako vybavení reflexními prvky je jejich umístění, a také jejich barva. Podle Budského by si měli chodci, kteří jdou po levé straně neosvětlené silnice, měli dát reflexní pásku nad pravý kotník a nad pravé zápěstí. Optimální barva je žlutozelená. Páska by měla mít homologační značku CE, která by měla být zárukou, že páska je skutečně odrazná.

Viditelnost chodců

Neoznačené chodce v tmavém oblečení vidí řidič většinou až v okamžiku, kdy už je pozdě. „V podstatě si ho všimne až v okamžiku, kdy do něho narazí. A jestliže dojde ke srážce v rychlosti 50 kilometrů za hodinu a více, tak je větší pravděpodobnost, že ten chodec nepřežije, než přežije,“ uzavřel dopravní expert Roman Budský.

autoři: Jaroslav Hoření , mib
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.