Reakce rodičů na vysvědčení by měla být klidná, radí psychologové

31. leden 2013

Mnoho rodičů dětí školou povinných dnes chystá návštěvu cukrárny nebo balí do dárkového papíru novou hračku. Děti dnes totiž přijdou ze školy s pololetním vysvědčením. Ne každý žák ale donese domů pěkné známky, někteří rodiče proto chystají místo dárků zákazy, domácí vězení nebo dokonce výprask. To by ale dělat podle psychologů rozhodně neměli.

Je krátce před osmou hodinou a do školy míří ve slavnostním oblečení školáci. Nejvíc napjatí jsou dnes prvňáci, v Libereckém kraji jich je čtyři a půl tisíce. Pro vysvědčení si jdou poprvé v životě a mnozí nevědí, co to vlastně takové vysvědčení je.

„To je nějaký papír, ale nevím, co na něm je napsané,“ říká malá prvňačka a usmívá se.

A jak se známek na vysvědčení obávají starší žáci? Bojí se přijít se špatnou známkou domů? A co jim rodiče za dobré známky slibují?

„No mám strach, co budu mít z češtiny. Rodiče mi říkají, abych se snažil, záleží jim na tom hodně,“ trochu se mračí Dominik.

„Já se těším na vysvědčení. Rodiče mi slíbili, že za dobré známky mi koupí koťátko. Hodně jim na tom záleží, říkali mi, abych si třeba některé známky vylepšila,“ usmívá se zase Míša.

„Rodiče mi říkají, abych si třeba ještě zkusila známky vylepšit, abych měla dobré vysvědčení,“ souhlasí Tereza.

A co kdyby přinesla jedenáctiletá Míša domů špatné vysvědčení?

„No určitě by se na mě zlobili a nedostala bych nic za vysvědčení, žádný dárek. Rodiče mi často říkají, že když se nebudu učit, tak že potom nebudu mít dobré povolání, že nebudu mít dost peněz na jídlo a na byt a tak.“

A co by na špatné známky řekli rodiče Viktorky?

„No určitě by mě rodiče nepochválili a byly by zákazy. Když dostanu špatnou známku, tak se s ní jít domů bojím.“

Útěky z domova i sebeubližování

Když se dítě bojí jít se špatnou známkou domů, je to špatně, varují psychologové. Jak tedy bez násilí a výhrůžek zajistit dobrý prospěch? Radu má dětská psycholožka Jitka Havlová.

„Rodiče by to neměli nechávat na poslední chvilku, vzpamatovat se až v lednu, jaké je vysvědčení, to je pozdě. Měli by chodit na třídní schůzky a dohodnout se s učitelem, třídní učitel zná žáka dobře a ví, v čem by se měl zlepšit, takže řešit to postupně.“

Rodiče by neměli brát na lehkou váhu, jak se jejich dítě, které se bojí přijít s vysvědčením domů, může zachovat.

„Dítě se potom vyděsí. Když zjistí, že mají tu špatnou známku na vysvědčení, některé děti můžou reagovat zkratově, mohou si chtít nějak ublížit nebo utíkají z domova. Takže prostě rozhodně to řešit už během toho roku.“

autoři: tej , sas
Spustit audio