Ranní teploty se na některých místech Česka blížily k minus 30 stupňům

12. srpen 2015

Dnes, zítra i v následujících dnech se budou teploty v České republice pohybovat pod bodem mrazu. Výrazněji se podle meteorologů neoteplí ani během dne, a to ani v nížinách. Nové rekordy sice pravděpodobně padat nebudou, obzvláště horské oblasti ale dnes zažily velmi mrazivé ráno.

V Krkonoších a v Jizerských horách naměřili kolem 20 stupňů pod nulou. Ještě chladněji ale bylo na Šumavě.

„Konkrétně Rokytská slať minus 27,2 stupně Celsia, Březník měl minus 26,1 a Horská Kvilda minus 21,3 stupně Celsia,“ říká meteorolog František Šopko.

Obloha je jasná, nebo polojasná. Během dopoledne navíc v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Libereckém a Ústeckém kraji platila výstraha na náledí.

„Teploty budou ještě dál klesat, hlavně ty ranní – minus sedm až minus jedenáct stupňů Celsia. Při sněhové pokrývce a uklidnění větru můžou teploty klesnout až na minus patnáct stupňů,“ přibližuje meteorolog Pavel Borovička.

Pod nulou se podle něj budou pohybovat i maximální denní teploty, a to v rozmezí minus sedm až minus dva stupně. Ve druhé polovině příštího týdne navíc přibude oblačnosti.

„Bude zataženo až oblačno, jenom přechodně místy i polojasno. Místy sněžení a ojediněle i srážky mrznoucí. Nejvyšší teploty minus čtyři až plus jeden stupeň Celsia,“ dodává Borovička.

Ledovka na Jihlavsku

Nový sníh může řidičům zkomplikovat jízdu na Vysočině. Silničáři tam měli v terénu techniku po celou noc, během níž připadlo několik centimetrů sněhu.

Hlavní tahy a dálnice D1 jsou chemicky ošetřené, sjízdné jsou i komunikace nižších tříd, které jsou posypané štěrkem nebo pískem.

Hlavně na Jihlavsku a Žďársku ale může řidiče místy potrápit ledovka. Jízdu komplikuje také snížená viditelnost.

autoři: dkf , Petra Hosenseidlová , Andrea Kratochvílová
Spustit audio