Rally Lužické hory se vrací na Liberecko. Někteří lidé se těší, jiní si stěžují

25. duben 2013

Liberecko bude tuto sobotu patřit automobilové Rally Lužické hory. Závodní týmy ji považují za nejkrásnější v Česku, protože se jede nádhernou krajinou. Ale také přes některé vesnice. A v nich se zvedá proti rallye vlna nevole. Lidem vadí dopravní omezení a někteří se bojí havárií.

„Každého tady ho to pomalu omezuje, protože je zavřená trať a lidi musí být doma a nemůžou ani na zahradu,“ stěžuje si starší paní z Chotyně, přes kterou povede jedna z rychlostních zkoušek.

Mladá žena z Dolní Suché, která bydlí v domě u prudké zatáčky, ví, že musí v sobotu zahnat děti, kocoura i psa ze zahrady domů. "Kolikrát nám tady vrazili do baráku, my už ho máme označkovaný,“ říká.

Její soused si navalil před plot obří kameny, aby si ho před závodními auty ochránil. Děsí se, aby nedošlo k nárazu do plynového rozvaděče jako před čtyřmi lety, kdy tady hořelo. "Při rallye za zatáčkou tam už párkrát do toho sloupu bouchli,“ potvrzuje.

Je ale spousta lidí, kteří rallye vítají. Jako mladá maminka z Chotyně. "Já s tím určitě souhlasím. Pro děti mám hlídání, budeme se dívat u známých na zahradě,“ vysvětluje.

Mladý muž z Hrádku nad Nisou se ničeho nebojí a na start rallye se už těší. „Protože to mám rád. Kdyby lidi respektovali, kde se má stát, a stáli tam, tak se nikdy nic nestane,“ je přesvědčen.

Pořadatelé prosí o pochopení

Podle starostů, kteří rychlostní zkoušky povolili, je zhruba 70 procent lidí ve vesnicích pro rallye. Ti, co nesouhlasí, reptají většinou jen po hospodách.

„Samozřejmě bychom byli radši, kdyby ta trať vedla někde polními cestami nebo lesem, určitě nejsme rádi, že to vede přímo vesnicí, ale tam nedostali povolení. Tak to jede vesnicí,“ zdůrazňuje nezávislá místostarostka Chotyně Ivana Morgensternová.

Podle ní přišli na veřejné zasedání k k rallye pouze čtyři lidé. „Pár lidí nic neudělá a dost lidí si nechce dělat zle,“ tvrdí jedna z nespokojených obyvatelek. Její slova potvrzuje ředitel grabštejnského golfového klubu Jan Šefčík. Je na rallye naštvaný, ale musí se kvůli svému podnikání chovat diplomaticky.

Závodníci mají Rally Lužické hory rádi. Jede se velmi krásnou krajinou

Pořádá v sobotu turnaj a raději tedy golfistům do propozic napsal, že musí svůj příjezd a odjezd kompletně přizpůsobit rallye. "My jsme dostali od pořadatelů napsáno, že od osmi hodin od rána do 17 hodin je zavřeno,“ konstatuje.

Je to hon na čarodějnice, stěžuje si ředitel Rally Lužické hory Jan Krečman. „V každé obci se najde jeden dva, kteří nechtějí rallye, což je jejich výsostné právo, my je plně chápeme. Ale zase obráceně, oni musí pochopit, že nás je taky nějaký počet, takže když si vzájemně vyhovíme, určitě najdeme způsob, jak to udělat, aby to všem vyhovovalo,“ říká.

Nějak to vydržíme, krčí smířlivě rameny kastelán hradu Grabštejn Jan Sedlák. Do hradu se totiž v sobotu nedostane žádný návštěvník, ledaže by přišel pěšky nebo přijel po lesních cestách na kole. „Někdy prší, někdy je bouřka, někdy jsou povodně a někdy rallye," uzavírá Sedlák.

Spustit audio