Ráj pro akvaristy existuje. V České Lípě

6. březen 2019

Akvária plná rostlin, ve kterých se rodí rybičky, na dně vrstva sedimentů ale přitom žádný zápach a ani žádná chemie. To jsou akvária Petra Jasanského. Nahlédnout do nich můžete v galerii Vodní světy v České Lípě.

Kreveta molucká (Atyopsis Moluccensis)

Petr Jasanský se akvaristice věnuje už od dětství. První akvárium dostal za první vysvědčení v roce 1975 a dnes patří mezi uznávané odborníky. Pokud se vám jeho styl akvaristiky zalíbí, určitě vám rád poradí, jak na to.

V desítkách akvárií s tisíci litry vody žije kolem 80 druhů ryb z celého světa. To jsou Vodní světy v České Lípě. Při bližším pohledu do tohoto veřejného akvária, které od roku 2004 Petr Jasanský provozuje, je zřejmé, že pro chemii tu prakticky není místo.

Řada akvárií je zarostlá jak džungle a většina akvaristů by usoudila, že je v nich hodně usazenin. Tak to ale právě v přírodě ve skutečnosti vypadá a ryby pro svůj spokojený život a zdárný vývoj takové prostředí potřebují. Proto se ve veřejném akváriu daří množit vzácnou drobnou rybku danio perlové a řadu dalších druhů z především africké a jihoamerické přírody. Většina ryb je plachých a pokud chce člověk pozorovat jejich život, měl by mít od akvária alespoň půlmetrový, ale raději větší odstup. Výjimkou je kančík citrónový, který návštěvníky v podstatě vyhlíží a dokonce se dvoří ženám.

Hned u vchodu zaujme biotop afrického jezera Malawi, kde žijí pestrobarevné rybky v uskupení, které je českolipské rybí zoo k vidění, a připomíná život na korálových útesech. O kousek dál zaujme expozice zaplavené jeskyně se živočichy, kteří přežili dinosaury.

Kromě tajů vodních světů si mohou návštěvníci prohlédnout také velkoformátové fotografie neziskového projektu Green Life, který se zabývá ochranou tropického deštného pralesa a ohrožených druhů zvířat na Sumatře a v Indonésii.

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.