Řádění vichřice se stalo osudným jednomu z hříbat koně převalského v zoo. Nejvíc zásahů hlásí hasiči ze Semilska

Vítr v sobotu v Česku lámal stromy a způsobil poruchy dodávek elektřiny. Komplikoval také provoz na silnicích a železničních tratích.

Hasiči měli stovky výjezdů, kromě odklízení stromů zabezpečovali také střechy. Situace se odpoledne začala postupně uklidňovat. Problémy byly mimo jiné v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji či na východě Čech, na severu Moravy, v Olomouckém kraji a na Vysočině.

Nejvíc na Semilsku

Hasiči v Libereckému kraji kvůli silnému větru vyjížděli k víc než dvěma stům událostem. Nikde v kraji ale nebyla hlášená žádná zranění související s počasím. Nejvíc zásahů měli hasiči na Semilsku, jak potvrdil mluvčí Jakub Sucharda.   

„Situace se pozvolna začíná uklidňovat. V platnosti už není žádná výstraha, i když na východě území stále máme trošku silnější nárazy větru,“ řekl meteorolog Marian Sandev. Odpoledne zůstaly bez elektřiny ještě tisíce domácností. Energetikům se dařilo poruchy opravovat, zatímco ráno bylo bez dodávek přes 90 000 odběratelů, kolem 15. hodiny jen asi 15 000. 

Uzavřená zoo

Kvůli větru byl omezen provoz také mezi Libercem a Harrachovem a dále do Polska. Po pátečním silném větru byla uzavřená liberecká zoo. Vítr tam způsobil škody za tisíce korun, poškodil oplocení a zábradlí. Řádění vichřice se tam stalo osudným jednomu z hříbat koně převalského, kterému spadlý strom způsobil tříštivou zlomeninu. Zoologové ho po konzultaci s veterinářem nechali uspat. Úraz by nebylo možné vyléčit. Ostatní zvířata jsou v pořádku. 

autoři: Jiří Jelínek , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související