Půl roku propadlá technická nebo chybějící SPZ? Odtáhnout!

21. leden 2020 13:22

Města v Libereckém kraji řeší problém s autovraky v ulicích. Poslanci teď ale mají na stole návrh na změnu zákona, který má jejich odtah zjednodušit. Nepojízdná, odstavená auta často překážejí na sídlištích či u silnic. Jak se proti jejich nezodpovědným majitelům mohou města bránit, zjišťovala naše redaktorka.

Podle poslední legislativní změny je vozidlo prokazatelně nepojízdné, pokud mu chybí podstatná část důležitá k tomu, aby mohlo pokračovat v jízdě. Proto města nyní nemohou odtáhnout například autovrak, který má sice propadlou technickou kontrolu, vyfouklé pneumatiky, nebo mu chybí SPZ, teoreticky s ním ale lze ještě odjet. Současná právní úprava tím vlastně způsobila, že autovraků přibylo. A na radnicích volají po změně zákona. Takové, aby definici autovraku splňovalo každé auto, které nemá půl roku platnou technickou kontrolu.

Auto odstavené v anonymitě sídliště

Problémy s autovraky pociťují především lidé na sídlištích. Právě tady často stojí nepojízdné auto i několik měsíců, a to s sebou přináší řadu problémů. Jak řekl David Novotný, vedoucí odboru veřejné správy majetku města libereckého magistrátu, často jim volají rozzlobení občané a chtějí, ať autovrak odtáhnou.

Pomůže změna zákona?

Návrh změny zákona počítá s tím, že by majitelé auto, které má technickou kontrolu propadlou déle než půlrok, nesměli nechat na ulici. To by případné odtahy takových vozů mělo výrazně zjednodušit. Za autovrak už tak může být považováno třeba vozidlo bez SPZ. Ani tato verze ale neumožní automatický odtah po šesti měsících od propadlé kontroly. Nejprve by měl provozovatel automobilu dostat výzvu, aby buď dojel na STK, nebo auto odstavil jinam.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související