Ptačí „pankáči“. Vzácní zoborožci jsou v Liberci krátce a už je šance na mláďata

22. březen 2019

Zoborožci „pankáči“. Takovou přezdívku mají mezi ošetřovateli noví ptačí obyvatelé pavilonu tropů liberecké zoo. Rozčepýřené hnědé peří, které zdobí krk a hlavu jinak černé samičky zoborožce hrubozobého totiž vypadá jako účes zvaný číro.

Zoborožec hrubozobý, jak vidno "pankáč"

Zoologická zahrada v Liberci chová nový, v pořadí už sedmý druh zoborožce. Pár afrických zoborožců hrubozobých přicestoval ze Zoo Lešná ve Zlíně. Na celém světě tyto pralesní ptáky chová jen několik zahrad. Snahou všech zoologů je jejich odchov. A právě v Liberci by se to mohlo podařit.  

Zobák jako zesilovač zvuku

„Zobák je pro zoborožce hlavním nástrojem k získávání potravy, můžou tak odlupovat kůru a sbírat bobule a má ještě jednu zásadní funkci – aby o sobě věděli v hustém pralese, vydávají zvláštní zvuky a zobák je dutý a zvuk pomáhá zesilovat,“ vysvětluje chovatel Jan Hanel.

Zoborožce návštěvníci zoo najdou v pavilonu tropů liberecké zoo

Vše nasvědčuje tomu, že zoborožčímu páru se v liberecké zoo zalíbilo a že zahnízdí. „Okamžitě se začali zajímat o budku, tak uvidíme, co z toho bude,“ popisuje s úsměvem Hanel a pokračuje: „Samice jsou v budce zavřené sto dní. Třicet dní než se jim vylíhnou mláďata a další dva měsíce, než se mláďata naučí létat.“

Pár zoborožců mají v liberecké zoo teprve od 7. března, už z naděje na mláďata mají zoologové velkou radost. Nejen proto, že jsou to ptáci velmi cenní. „V České republice chováme zoborožce hrubozobé pouze my a Zoo Lešná, odkud jsme náš pár přivezli,“ říká mluvčí zoo Barbara Tesařová. Ve dvanácti zoo na světě je chováno pouze 31 jedinců. Jestli liberečtí zoborožci skutečně zahnízdili, se teprve uvidí.

Liberečtí zoborožci přicestovali ze zlínské Zoo Lešná teprve 7. března
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.