První otázku si připravuju jako poslední, směje se moderátor Daniel Stach

Jeho profesí je nejen kladení otázek, ale také hledání odpovědí. V roce 2023 obdržel stříbrnou medaili předsedy Senátu - za schopnost nadchnout a jednoduše předat složité. Daniel Stach, kdysi objev roku v anketě Týtý, historicky nejmladší držitel medaile Vojtěch Náprstka a dnes držitel Novinářské křepelky či Ceny Ferdinanda Peroutky.

Narodil se v Českých Budějovicích, byl členem juniorské reprezentace vodních slalomářů, vystudoval mezinárodní vztahy na vysoké škole ekonomické a mediální komunikaci na fakultě sociálních věd. Začínal na Radiu Wave a od roku 2010 je v České televizi. Stal se redaktorem Hyde Parku, za dva roky začal moderovat Hyde Park Civilizace, poté i pořad Věda 24.

V době koronavirové pandemie moderoval pořad Země v nouzi. Málokdo se může pochlubit tím, že vedl rozhovory s tolika lidmi, kteří mají zásadní přínos pro lidstvo a civilizaci, s držiteli Nobelovy ceny, předními světovými lékaři, fyziky, matematiky, astronauty, historiky, geology, oceánology a taky se 14. tibetským dalajlámou.

Jak se zbavuješ ostychu před rozhovorem s nejvýznamnějšími osobnostmi světa?

Nezbavuji, protože ho nemám. Já se na ně totiž hrozně těším. Nikdy před rozhovorem nesmím mít strach, ale vždycky musím mít respekt. Ten člověk, se kterým budu mluvit, je mnohem chytřejší, než kdy já budu, a dokázal věci, ke kterým se ani nepřiblížím, a mně to nevadí a já se na to těším, protože se dozvím něco nového, naučím se něco, co jsem nevěděl. To je přeci v životě paráda.

Daniel Stach natáčí Zálety s Alenou Zárybnickou

Jak moc si necháváš záležet na první otázce?

Hodně. Většinou si ji připravím jako poslední, byť musím říct, že když jdu do vysílání třeba Hyde Parku Civilizace, který má 55 minut, tak mám většinou napsaných tak šest sedm otázek, víc si jich nepíšu. Já si píšu podrobnou strukturu, kde mám citace, faktické údaje, data, informace, místa a vím, kudy a kam chci jít. Nemám napsanou otázku 1-20, ale první otázku mám napsanou vždycky, ale velmi často vznikne těsně předtím, než jdu do studia.

Kdybychom chtěli ke zvídavosti, kterou musí novinář ve vědecké redakci mít, doplnit ještě jednu další důležitou vlastnost. Která by to byla?

Pracovitost, protože většina mojí práce vůbec není vidět. Většina mojí práce se odehrává v tom, že čtu, sleduji, snažím se pochopit, dávám dohromady, musím tomu porozumět, hledám ty cesty, jak to předat našim divákům. Hyde Park Civilizace trvá 55 minut, příprava na něj trvá, jenom poskládání té struktury, hodiny. Aby to sedělo, aby tam byly ty věci, které na sebe budou navazovat tak, aby i věci jako kvantová mechanika dávaly našim divákům smysl.

Téma tvojí přednášky znělo „Jak myslí velikáni“. Najdou se tam nějaké společné linky?

Určitě v  přístupu. Pokud jde o ty největší na světě, tak všichni jsou strašně v pohodě. Bavil jsem se i s těmi nejchytřejšími, s těmi top vědci světa, jsou hrozně fajn, slušní, se štábem si povídají. Nemáte vůbec žádný problém, prostě se bavíte jako normální lidi. Je také vidět, že přemýšlí jinak. Oni neustále analyzují to, co se děje, vyhodnocují a hledají cesty, jak to lze zlepšit.

Na toto je úžasný třeba Bohdan Pomahač. To je člověk, který neustále analyzuje ve své hlavě, co se děje, co se stalo, jak to udělat lépe. Nějakým způsobem dokáže hned najít lepší řešení. Toto mají tedy určitě společné. Nejvíc společné mají ale opravdu to, že jsou strašně fajn.

Moderátor pořadu České televize Hyde Park Civilizace Daniel Stach s Charlesem Dukem, jedním z 12 lidí, kteří chodili po Měsíci

Co je pro tebe umělá inteligence?

Příležitost a hrozba, možnost pro to, abychom ukázali, z jakého jsme těsta, jak ji dokážeme využít a jak si dokážeme říct, že takto ji využívat nechceme.

Poslední otázka od umělé inteligence: Pane moderátore, vy jste známý svými rychlými reakcemi a vtipnými poznámkami. Jaký je váš tajný recept na to, abyste byl vždy připravený na cokoliv? Máte nějaký speciální trénink nebo přípravu?

Udělám si tu přípravu co možná nejširší, což mohu díky třeba Páje Sedlářové. Díky tomu mám něco, na čem můžu stavět. V okamžiku, kdy má člověk základ, tak se stěny staví daleko snáz. V okamžiku, kdy má nejen základ, stěny a střechu, pak už tam dává jenom ty tašky, tak se to dělá daleko snáz. Já chci být připravený tak, že tam nedávám ani ty tašky, ale dávám tam jenom možná ten natrhaný mech, protože mi na těch taškách ještě nevyrostl.

Po kom zdědil Daniel Stach zvídavost a schopnost diskutovat? Chtěl by v Budějovicích žít opravdu každý? Stalo se mu někdy, že se nudil? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.