Průtah Libercem: Stavba průpletového pruhu přinesla další omezení dopravy, hotovo má být na podzim

8. srpen 2023 08:21

Už rok a půl trvají dopravní omezení na průtahu Libercem kvůli výstavbě dvou nových mostů. Od 7. srpna 2023 tam řidičům komplikují cestu další opatření. Až do 22. října 2023 je zavřený sjezd na Jablonec nad Nisou od centra města a také nájezd na Děčín.

Čtěte také

Na průtahu Libercem začala v pondělí 7. srpna platit další omezení. K probíhající výstavbě dvou mostů přidalo Ředitelství silnic a dálnic i stavbu nového, takzvaného průpletového pruhu.

S komplikacemi musí počítat řidiči, kteří na průtahu Libercem využívali nájezd na Děčín a Hrádek nad Nisou z kruhového objezdu v ulici České mládeže. Ten je od 7. srpna zavřený a stejně tak je zavřený i sjezd z průtahu číslo 22 na Jablonec a Vratislavice nad Nisou ve směru od centra Liberce.

Tento sjezd přitom využívá řada řidičů, protože to jediný sjezd z průtahu Libercem na rychlostní silnici na Jablonec. Stejně využívá řada řidičů nájezd na Děčín k tomu, aby se vyhnula kolonám po ulici Milady Horákové, což teď nebude možné. Naopak tam zácpy narostou, protože právě po ulici Milady Horákové vede objízdná trasa jak do centra Liberce, tak směrem na Jablonec nad Nisou a Vratislavice nad Nisou.

Uzavírky jsou kvůli výstavbě nového průpletového pruhu. Nový jízdní pruh bude v úseku od ulice České mládeže, tedy v místě, kde se najíždí na průtah z kruhového objezdu u benzínové stanice Čermák, a sjezdem na silnici I/14 na Jablonec nad Nisou.

Než se začaly stavět nové mosty, byly v tomto úseku několik let betonové zátarasy kvůli špatné krajnici mostu, takže odbočování na Jablonec ve směru od Turnova bylo poměrně nebezpečné, protože zátarasy končily těsně před sjezdem.

Nový průpletový pruh celé místo rozšíří a doprava by měla být bezpečnější. Náklady na nový jízdní pruh vyčíslilo Ředitelství silnic a dálnic na 20 milionů korun.

Omezení se dotkne i autobusů městské dopravy. Linky 31, 34 a 500, které jezdí z Průmyslové zóny JIH a nákupního centra Hypernova, musí kvůli zavřenému nájezdu na Děčín jet po náhradní trase ulicí Doubská a Nákladní. Nájezd na Děčín i sjezd na Jablonec mají být zavřené do 22. října 2023.

Podle Ředitelství silnic a dálnic běží stavba mostů na průtahu Libercem podle harmonogramu, takže s dokončením se počítá v průběhu listopadu. Aktuálně jde o největší stavební projekt silničářů v Libereckém kraji, náklady jsou 377 milionů korun. Původní mosty se musely zbourat, protože už byly v havarijním stavu.

Spustit audio

Související