Protipovodňová opatření na Frýdlantsku se zatím dělat nebudou - obce se rozhádaly už při přípravě projektu

8. leden 2015

Většina měst a obcí na Frýdlantsku se postavila proti připravované protipovodňové studii. Odborníci měli navrhnout rozsáhlá opatření na zastavení vody v povodí řeky Smědé. Těsně před výběrovým řízením na zhotovitele nakonec s projektem souhlasilo jen 6 z 18 obcí.

Starosta Dětřichova Daniel Kopecký z Unie pro sport a zdraví zvedl ruku se souhlasem nových zastupitelů v obci pro pokračování v přípravách projektu protipovodňových opatření v krajině. Dětřichovští chtějí podle něj udělat všechno proto, aby už nezažili katastrofální povodně jako v roce 2010.

„Po té katastrofě, i po těch 4 letech, se mi o tom těžko mluví. Vypadalo to tady jako po válce - zničená infrastruktura, domy, mosty, silnice, nebyl to hezký obrázek.“

Města a vesnice na Frýdlantsku jsou už opravené. Stálo to miliardy korun. Teď měl region udělat první krok, vybrat a zaplatit odbornou firmu, aby navrhla celý systém poldrů, retenčních nádraží a dalších staveb, které by zastavily v případě silných dešťů nebo při oblevě velkou vodu už v krajině.

Pobřeží řeky Smědé ve Frýdlantu, na které byly v roce 2010 katastrofální bleskové povodně

„Tento projekt, ta podkladová analýza pro návrh protipovodňových opatření je důležitým dokumentem, který by obsáhl celý Mikroregion Frýdlantsko.“

Po roční práci zklamání

Mikroregion připravoval celý projekt více než rok, dal do něj 350 000 korun, dostal navíc od státu příslib 12miliónové dotace.

Podle starosty Frýdlantu a místopředsedy mikroregionu Dana Ramzera z ODS se projekt začal bortit ve chvíli, kdy obec Bílý Potok, která leží tak vysoko, že se jí povodně na Smědé prakticky netýkají, z finančních důvodů celý záměr odmítla. To pak znamenalo, že by zbylých 17 obcí zaplatilo za studii víc peněz.

Povodně na Frýdlantsku, hasiči kontrolují hladinu řeky nedaleko obce Višňová

„Ve finále nám chybělo zhruba 450 000 korun, na které jsme se museli složit. A v ten moment, kdy to mělo stát víc, tak se ta spolupráce těch 17 obcí začalo rozkližovat,“ konstatuje Ramzer.

„Pokud se něco nepodaří, budeme muset vše hradit ze svého,“ bojí se obce


Obce se začaly bát, že by v případě nějakých problémů musely celý projekt platit ze svého a že by pak na něj neměly peníze v rozpočtu. Frýdlantští zastupitelé pro něj taky nakonec nezvedli ruku.

„Když by přišlo na to, že by se výběrové řízení zrušilo anebo by dodavatel nestihl termín a dotace by nebyla vyplacena nebo byla krácena, tak by těch 10 až 12 miliónů musely zaplatit jednotlivé obce a asi málokdo chtěl tu zodpovědnost převzít.“

Šéf Mikroregionu Frýdlantsko, starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný ze Starostů pro Liberecký kraj, který celý projekt připravoval, byl natolik zklamaný, že na funkci předsedy rezignoval.

Naděje neumírá

Dan Ramzer, jako jeden z místopředsedů, ale stále neháže flintu do žita. „Ještě jednou alternativou je sehnat peníze na spolupodíl financování z jiného zdroje, například z Libereckého kraje nebo zdrojů národních. Pokud by ta vstřícnost byla, tak se k projektu budeme moct vrátit, protože ty práce zatím nebyly přerušeny.“

Protipovodňová opatření budou podle odborníků účinná jen tehdy, pokud budou provedena po celém Frýdlantsku.

Spustit audio