Protikurupční policie obvinila exprimátora Liberce Jiřího Kittnera

21. září 2011

Libercem hýbe kausa obvinění bývalého primátora Jiřího Kittnera. Podle protikorupční policie způsobil před šesti lety spolu s dalšími dvěma lidmi z radnice nevýhodným převodem městského majetku škodu ve výši bezmála 18 miliónů korun.Objevují se i další podezření...

Trestní oznámení už před dvěma lety podalo sdružení Čmelák, které bojuje proti korupci. Jeho předsedou je Jan Korytář - bývalý primátor Liberce, kterého pro neshody v koalici nedávno odvolalo zastupitelstvo. A to přesto, že jako lídr hnutí Změna pro Liberec vyhrál komunální volby zřejmě díky svému protikorupčnímu programu.

Jan Korytář podal trestní oznámení už během lyžařského šampionátu v roce 2009. Převody majetku totiž souvisely právě se zcelováním pozemků pro sportovní stavby.

Jména pak upřesnila protikorupční policie - podle ní je za údajně nevýhodné převody majetku zodpovědný exprimátor Jiří Kittner, jeho tehdejší náměstek Pavel Krenk a bývalý zastupitel Jiří Zeronik.

Zeronika policie v krátké době obvinila už podruhé - je podezřelý z toho, že nabídl úplatek asistentovi poslance Věcí Veřejných Michala Babáka Šimonovi Stejkozovi. Údajně kvůli tomu, aby mohl dostat dotaci na zřízení soukromé technické školy v Liberci. Jiří Kittner obvinění odmítá.

Tím prvním obviněním byla nedávná kausa, v rámci které se zpovídalo z nevýhodného prodeje městských pozemků v libereckém Doubí dvacet tři zastupitelů, kteří převod majetku odsouhlasili. Obviněním Jiřího Kittnera, Pavla Krenka a Jiřího Zeronika se teď bude zabývat státní zastupitelství.

Na něm bude, zda na základě důkazů předložených protikorupční policií tyto muže obžaluje a budou se zpovídat u soudu. V případě, že by je soud uznal vinnými, hrozí jim až deset let vězení.

Jan Korytář přitom teď připravuje další trestní oznámení, týkající se prodeje bývalého domu s pečovatelskou službou ve čtvrti Pavlovice jednomu podnikateli, který majetek okamžitě rozprodával po bytech a vydělal na tom. Tehdejší náměstek primátora Kittnera Ondřej Červinka přitom prodej hájil, lidé v Pavlovicích ale prodej pečovatelského domu před dvěma lety hodně kritizovali.

Spustit audio