Projíždíte průtahem Liberce? Před tunelem zpomalte, začíná jarní údržba

11. duben 2019 08:34

Tunel na průtahu Libercem se ode dneška 11. dubna částečně uzavře. Dělníci začnou pracovat na pravidelné jarní údržbě.

Dělníci tunel vyčistí, umyjí ho a opraví taky betonové konstrukce, které poškozují výfukové plyny. Renovace se dočká taky osvětlení. Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Niny Ledvinové se následující dva dny a celý víkend střídavě zavře vždy jeden z tunelových tubusů. 11. a 12. dubna půjde o směr na Turnov.

Tunel na průtahu Libercem otevřeli v roce 1992. Denně jím projede v průměru přes 47 000 automobilů. Je dlouhý 280 metrů.

„Ve čtvrtek a pátek bude přibližně do dvaceti hodin úplně uzavřen tubus ve směru od Hrádku nad Nisou na Turnov, v sobotu a v neděli bude uzavřený v opačném směru,“ říká mluvčí ŘSD. Řidiči by v době údržby tunelu měli být opatrní, dá se očekávat, že se tam budou tvořit kolony.

K plánované rozsáhlé renovaci celého tunelu zatím není hotová projektová dokumentace. K tomu je potřebné tunel pořádně prohlédnout a určit, co a v jakém rozsahu se opraví. K tomu slouží i pravidelné uzavírky kvůli údržbě, které silničáři dělají dvakrát za rok. Mluvčí Ředitelství silnici a dálnic Nina Ledvinová dodává, co by se mělo v tunelu vylepšit: „Předběžně lze říci, že bude potřeba obnovit izolaci, odvodnění uvnitř tunelu a na povrchu v jeho okolí a vjezdové i výjezdové portály.“

autor: Jan Charvát
Spustit audio