Profi hasič z Rokytnice je mistrem Evropy v mushingu. Doma má 7 psů

2. říjen 2018

Před sedmi lety si Václav Vančura z Rokytnice nad Jizerou pořídil prvního psa – kříženku výmarského a maďarského ohaře Bellu a letos spolu dosáhli na titul republikového mistra ve vyhledávání.

Pátrání po pohřešovaných lidech je pro Bellu tou nejoblíbenější činností, a tak už to ani nemusí moc trénovat. Fenka dokonce pomáhá i v rámci Integrovaného záchranného systému, Václav Vančura je totiž profesionálním hasičem a slouží na stanici v Tanvaldu.

„Bellu vlastně nic moc jiného nebaví, než že může hledat lidi a pak dostane nějakou odměnu. Jak je už starší, tak se snažím, aby si jedenkrát týdně zacvičila, když seženu nějaké figuranty. Hlavně ji udržuji ve fyzické kondici,“ říká kynolog cestou na nedaleké hasičské cvičiště v doprovodu malé dcerky a s Bellou a nejmladším členem smečky, kterým je Zodiac Killer.

S dcerkou na tréninku psí parťačky

Druhým Vančurovým psem v pořadí byl evropský saňový pes Čert, pak si pořídil ženu se dvěma dalšími saňovými psy a rodinná smečka dnes čítá už sedm psích kamarádů.

Je jedno, jestli máte 3 nebo 7 psů

„Ono je to jedno, jestli máte tři nebo sedm, stejně s nimi musíte ven, musíte je nakrmit, odtrénovat. Ti psi jsou životním stylem. Všechno se točí kolem psů. Když ale vidím tu spolupráci člověka a psa a ten pes se pro vás může při práci roztrhnout, tak to je příjemné. A ta záchranařina zároveň pomáhá lidem, tak mě to prostě uspokojuje,“ svěřil se Václav Vančura. V mushingu, což je zapřahání psů do koloběžky, kola nebo běžek, mimo jiné už dvakrát získal titul mistra Evropy a na dalších závodech, tentokrát mistrovsví světa ICF v Polsku, se proběhnou o prvním říjnovém víkendu.

Václav Vančura a "zimní mushing"

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.