Proč bychom si na podzim měli dopřát dýně? Máme pro vás recept na Dýňový dort s jablky a tvarohem

7. říjen 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:42 Rozhovor s herečkou a upěvačkou Jitkou Molavcovou
  • 04:57 Návrhářka Jitka Šedová a módní trendy: oblečení do tanečních
  • 09:23 Výživová poradkyně Martiny Jandové doporučuje dýně
  • 13:39 Med je považován za pokrm bohů a symbol mládí, moudrosti i nesmrtelnosti
  • 18:47 Plány letošního Muže roku Františka Knoblocha
  • 22:28 Pozvánka na galavečer oblíbené rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku

Proč bychom si na podzim měli dopřát dýně? Dýně je skvělou podzimní surovinou, kterou můžete do jídelníčku zařadit i při hubnutí.

Čtěte také

Ač je na chuť velmi sladká a patří mezi zeleninu s vyšším obsahem cukru, nemusíte se jí ani při hubnutí obávat. Obsah cukru není nijak vysoký a je vyvážený vlákninou a celou řadou pozitivně působících látek. Dýně obsahuje průměrně 5 g cukru ve 100 g. Podobný obsah cukru má například mrkev.

Dýně obsahují okolo 90 procent vody a mají proto nízkou energetickou hodnotu a skvěle se hodí do jídelníčku při hubnutí i racionálním stravování.

Čtěte také

Nejvíce zastoupenými minerálními látkami jsou draslík, hořčík, vápník a železo. Z vitamínů dominuje “céčko, áčko” a betakaroten a je to významný antioxidant. Bylo zjištěno, že betakaroten je účinná zbraň proti rakovině, zvyšuje obranyschopnost našeho organismu a chrání kůži před poškozením z nadměrného slunění.

Čím je dýně oranžovější, tím vyšší je i obsah betakarotenů. Dýně v jídelníčku podporují funkci trávicí soustavy, působí močopudně a žlučopudně.

Dýně a její druhy

Existuje spousta druhů dýní. Asi nejoblíbenějším druhem v kuchyni je dýně Hokkaidó.

Čtěte také

Ta po dozrávání tolik nedřevnatí a díky tomu ji nemusíte loupat, což je činnost docela namáhavá a leckdy se neobejde bez zranění.

Zajímavým druhem je dýně špagetová, která se po upečení rozpadne na silná vlákna připomínající špagety, a tak můžete svůj jídelníček zajímavě obohatit.
Dalšími druhy jsou například dýně obecná, muškátová nebo máslová.

Dýně v kuchyni

Dýně má opravdu bohaté využití. Můžeme si z ní udělat:
• Polévky
• Rizoto
• Jako přílohu - v pečeném stavu
• Omáčky (např. na těstoviny)
• Zeleninové saláty
• Konzervovat v kořeněném nálevu (podobně jako okurky nebo ve sladkém nálevu jako kompot)
• Dýně můžete použít i do sladkých jídel a moučníků

Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.

Pokud vás odrazuje náročné loupání a krájení dýně, pak ji stačí překrojit nebo propíchat vidličkou a upéct v troubě.

Čtěte také

S upečenou dýní se lépe pracuje a dužnina vydrží i několik dní v lednici nebo ji můžete i zamrazit. Můžete ji také rozmixovat na pyré a dále libovolně využívat jako „polotovar“ na omáčky, polévky, pomazánky nebo při pečení.

Pokud máme velkou dýni a nechceme jíst týden jenom dýňovou polévku. J Doporučuji upéct celou dýni v troubě (pečená dýně má vždy mnohem lepší chuť než vařená). Např. 1/3 můžeme sníst jako přílohu k masu nebo grilovanému sýru (rybě,..apod.), 2/3 použijeme druhý den jako polévku a ze zbylé třetiny můžeme upéct moučník.

DÝŇOVÝ DORT S JABLKY A TVAROHEM

Ingredience
  • Na těsto:
  • 400 g Hokkaido dýně
  • 200 g jablko
  • 150 g ovesné vločky
  • 100 g rozinky sušené
  • 5 x vejce slepičí
  • 130 g Acidofilní mléko 3,6 %
  • 70 g ořechy vlašské
  • 200 g špaldová mouka celozrnná
  • 150 g Eritritol (či jiné sladidlo dle svých preferencí)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • Na krém:
  • 500 g tvaroh odtučněný
  • 250 g tvaroh tučný
  • 30 g Čekankový sirup

Postup:
Těsto na dort:
Troubu předehřejte na 170 °C. Dortovou formu (Ø 28 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou. Rozmixujeme jablka a dýni (Pokud máme výkonný robot, můžeme mixovat dýni syrovou. Ale lze použít i vařenou či pečenou dýni). Přidáme ovesné vločky, rozinky, skořici, perníkové koření, sladidlo, vejce, ořechy, acidofilní mléko. Poté přisypeme mouku, jedlou sodu a promícháme.
Těsto přendáme do připravené dortové formy a pečeme 50-55 minut (170 °C).
Dort necháme 15 minut vychladnout ve formě a poté necháme zcela vychladnout na chladicí mřížce. Poté dort rozpůlíme uprostřed a promažeme tvarohovou náplní.
Náplň:
Tvarohy smícháme a dosladíme čekankovým sirupem dle chuti. Promažeme dort uprostřed a na vršku.

Tip:
Promazaný dort posypeme nastrouhanou čokoládou nebo nasekanými ořechy.
Dort vypadá jako mrkvový, ale mám pocit, že chutná ještě lépe. Je krásně vláčný, šťavnatý a chutná opravdu skvěle.
Po vychlazení podáváme.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související