Problematickou záři z polských skleníků možná utlumí obří sítě

17. únor 2016

Záři z polských skleníků u české hranice má omezit síť za dva miliony dolarů (asi za 48 milionů korun). Tuto informaci přinesl server iDnes, který se odvolává na místostarostu města Bogatyně. Problém světelného smogu na česko-polském pomezí už řeší místní úřady i ministři.

Polská firma Citronex vybudovala před časem u města Bogatyně skleníky na ploše asi deseti hektarů. Pěstuje v nich rajčata a využívá při tom velmi intenzivní světlo. Skleníky tak doslova září do noci.

Stížnosti na světelný smog se ozývají z české i německé strany hranice, a to hlavně od astronomů. Ti z Česka upozorňují na to, že polské skleníky vyzařují v noci víc světla než stotisícový Liberec.

Problém už řeší polské úřady, včetně radnice v samotné Bogatyni, a zabývá se jím i česká vláda. Ve středu o tom jednal hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO), který se zítra ve Varšavě setká se svým polským kolegou Janem Szyszkou.

Malgorzata Orlowská z marketingového oddělení firmy Citronex na dotaz Českého rozhlasu potvrdila, že se do budoucna počítá s odcloněním skleníků, a to hlavně těch nových, které se teprve budují. Bližší podrobnosti ale nechtěla uvést s tím, že společnost připravuje oficiální prohlášení.

Podle serveru iDnes má být řešením speciální a velmi drahá síť, jež dokáže světlo absorbovat podobně jako fotovoltaické panely a zamezí vyzařování. Pro deset hektarů prý síť vyjde na dva miliony amerických dolarů. Jestli stejné odstínění dostanou i současné skleníky, zatím není jasné.

autoři: ČRo , vpo
Spustit audio