Problém kraje a téma krajských voleb? Nedostatek lékařů a sester

6. říjen 2016

Už zítra 7. října půjdou voliči k volbám. Budou vybírat budoucí krajské zastupitele a ve třetině okrsků taky své senátory. V Libereckém kraji míří do krajských voleb 19 stran a hnutí. Ve volebním okrsku 34 Liberec pak kandiduje devět uchazečů o senátorské křeslo. Nosným tématem letošních volebních programů je zlepšení kvality zdravotnictví. Liberecký kraj trápí zejména nedostatek lékařů a zdravotních sester.

Je období, kdy stoupl počet úrazů, a lékaři nepřibyli. „Čekala jsem tu tři hodiny,“ říká pacientka traumatologie liberecké nemocnice. Přeplněná je taky interna. Po zrušení interního oddělení ve Frýdlantu vozí sanitky pacienty do Liberce i odtamtud.

„Sestřičky jsou unavené a občas odcházejí“

„Ve Frýdlantu bylo řešení velmi nešťastné, chtěl bych se omluvit pacientům, že to bylo leckdy velmi nepříjemné hledání každého volného místa, abychom byli schopní ošetřit všechny pacienty,“ říká Luděk Nečesaný, generální ředitel Krajské nemocnice v Liberci.

Pro lékaře a zdravotní sestry v Liberci to znamená víc práce než dřív. „Zdravotnického personálu se to dotýká hodně osobně, jsou na ně kladeny větší nároky, sestřičky jsou unavené a občas nám odcházejí,“ popisuje situaci Marie Frühaufová, ředitelka ošetřovatelské péče liberecké nemocnice.

Zdravotní personál v nemocnici (ilustrační foto)

Kvůli nedostatku sester liberecká nemocnice uzavřela oddělení cévní chirurgie.

Semilská nemocnice a sloučení s jilemnickou

V Personální nouzi je i semilská nemocnice. Udržela ale kvalitní ortopedy a chirurgii, ředitelka nemocnice věří, že se situace zlepší sloučením s jilemnickou nemocnicí. „Nemocnice v Semilech se bude ubírat spíše směrem následné péče, akutnější část bude v Jilemnici,“ říká Alena Kuželová, ředitelka semilské nemocnice.

Nemocnice v Jilemnici

Nedostatek personálu ale řeší i v jilemnické nemocnici – přijímají dokonce doktory z Ruska, narážejí ale na přísnou českou legislativu. Uznání zahraničního diplomu je dlouhé a náročné. Ruští lékaři tak zatím nemají český titul MUDr. „Získáváme erudované a kvalifikované lékaře, ale bohužel z pohledu naší legislativy to tak není,“ říká Jiří Kalenský, ředitel jilemnické nemocnice a pokračuje: „ Čekáme bohužel ne měsíce, ale roky na to, až lékaři získají českou kvalifikaci a stanou se plnohodnotnými členy týmu.“

Plánované Centrum urgentní medicíny v Liberci

Liberečtí krajští zastupitelé nedávno schválili koncepci zdravotních služeb lůžkových zařízení v kraji. V ní tvoří asociaci páteřní nemocnice Liberec s Turnovem, Česká Lípa, Jablonec a Semily s Jilemnicí. Kvalitu zdravotní péče by měla významně zvýšit modernizace Krajské nemocnice v Liberci. Už za dva roky se má začít stavět pětipodlažní Centrum urgentní medicíny, kde budou i operační sály, ARO, JIP, neurologie a traumacentrum.

Spustit audio