Pro řidiče se letos otevře nová silnice z Bílého Kostela do Německa a Polska

2. leden 2014

Poslední úsek mezinárodního tahu z Bílého Kostela nad Nisou do Německa a Polska a přeložku silnice z Chrastavy na Frýdlant by letos měli dokončit silničáři na Liberecku. V Chrastavě dělníci opraví i další úsek pobřežních zdí, které zničila katastrofální povodeň v roce 2010.

Až se opraví silnice u nádraží a hlavní tah na Frýdlant, bude Chrastava už téměř jako před povodní v roce 2010.

„Jeho dvě etapy jsou už hotové a na třetí etapu získal Liberecký kraj příslib peněz,“ říká starosta Chrastavy Michael Canov z hnutí Starostové pro Liberecký kraj, podle kterého by se mělo letos se stavbou přeložky začít.

Za pár měsíců by měly zmizet kamiony z Bílého Kostela nad Nisou a Grabštejna. Místní se dočasně museli smířit s tím, že nákladní doprava mířící na vloni otevřené úseky mezinárodní silnice číslo 35 do Polska a Saska projížděla před jejich obce.

Na českém úseku se práce zdržely kvůli problémům s restituentkou a později i kvůli překládání elektrického vedení, vysvětluje starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

„Cesta z Hrádku nad Nisou do Liberce trvala nějakou časovou periodu, teď je to podstatně delší,“ vysvětluje.

„Když potkáte v serpentinách na Grabštejně kamion, tak dřív než v Bílém Kostele ho nepředjete. Takže pro nás pro Hrádečáky se cestování do Liberce zhoršilo,“ dodává Horinka.

Na jaře začne ale podle něj opět pracovat obalovna drtě, cestáři budou moci moderní asfaltku dokončit a kamionová doprava se opět přesune mimo vesnice. Starosta očekává, že k tomu dojde v srpnu 2014.


Zvětšit mapu
Spustit audio