Pro dobrou věc v Turnově: Udělejte radost nejenom sobě, ale i druhým

7. prosinec 2017

Už po čtvrté se na turnovských vánočních trzích objeví stánek Pro dobrou věc. Stánek, který připravují maminky sdružené pod turnovskými skauty. Letos výtěžek z prodeje rukodělných výrobků poputuje do Vyskře za 12letou slečnou Elenou.

Elena se už od mládí potýká s pletencovou svalovou dystrofií. Její maminka Milena Dorňáková popisuje, jak se tato nemoc od malička vyvíjela: „Že se Elča vyvíjí jinak, než její vrstevníci, jsme si všimli v jejích třech letech. Začala chodit po špičkách, a tak chodila až do 12 let, kdy podstoupila operaci Achillových šlach.” Nepříznivý zdravotní stav zlepšují intenzivní rehabilitační pobyty v Jánských lázních. Pojišťovna platí ale jen základní, na ty další by měl pomoci letošní prodej výrobků maminek.

Elenka, ke které poputuje finanční pomoc (repro foto)

Žádané FIMO lžičky

Specialitou Cvrčků, jak si maminky sdružující se pod skautským střediskem Štika Turnov říkají, jsou lžičky. Do jejich výroby se pustily už v říjnu, protože o ně je na stánku vždy největší zájem. „Už na to máme skoro manufakturu, kde se uplatní i méně na ruce zručné maminky třeba jako já, říká s úsměvem Jana Pekařová.

Lžičky jsou omotané fimo hmotou s různými obrázky, a tak je každý kus originál. Zřejmě právě to z nich dělá atraktivní zboží. „Už se scházejí i výrobky od našich přispěvovatelů, většinou maminek, které doma něco pěkného vyrobí a na stánek dodají. Naším cílem je částka padesát tisíc korun,“ říká další z maminek Michaela Uchytilová. Na stánku tak budou třeba úžasné adventní kalendáře, různé dekorativní stromečky, polštářky, zástěry, malované nákupní tašky a tak dále.

Pomáhat se turnovským maminkám daří

I když 50 000 určitě není málo, není to částka, které by nebylo možné dosáhnout. V minulých letech se už na stánku Pro dobrou věc vybralo 80 tisíc korun na elektrický vozík nebo 70 tisíc korun na Vojtův rehabilitační stůl. Turnovské vánoční řemeslnické trhy začínají na Náměstí Českého ráje už v pátek dopoledne a pokračují i v sobotu. Vybraná částka bude předána Elence a její rodině při skautském živém betlému a Betlémském světle  na turnovském náměstí v sobotu 23. prosince od 17 hodin.

Stánek pro dobrou věc na náměstí v Turnově
autor: Jaroslav Hoření | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.