Případ zavražděného Makedonce liberecký soud odročil na červen

29. duben 2013

Liberecký soud opět rozplétá případ zavražděného Makedonce. Z jeho smrti žaloba viní dva muže a jednu mladou ženu. Před trestním senátem dnes vypovídali spoluvězni obžalovaných.

Oba obžalovaní muži a žena házejí vinu jeden na druhého.

Podle výpovědi jejich spoluvězňů měl jeden z obžalovaných Václav Janda ve věznici prohlásit, že kamarádka mužů Daniela Filippov vezme na sebe vinu a oni se pak o ni po uplynutí trestu postarají.

Jeden ze svědků před soudem prohlásil, že byl v 16 letech odsouzen za vraždu, kterou nespáchal, a proto nechce, aby byl potrestán nevinný člověk. Jak jsou výpovědi spoluvězňů věrohodné, rozhodne nakonec soud.

K vraždě cizince mělo dojít v létě před dvěma roky v Rynarticích na Děčínsku v domě obžalované Daniely Filippov, která byla milenkou zavražděného Makedonce.

Její známí Václav Janda a Lukáš Juška se s Makedoncem údajně pohádali kvůli dluhu ve výši 10 tisíc eur, pak ho drželi den a noc spoutaného, kopali do něj, mlátili ho pěstmi a baseballovou pálkou. Nakonec ho odvezli do Holan na Českolipsku, kde ho měli uškrtit.

Dobu smrti zavražděného pomohla určit entomoložka

Tělo zavražděného našel až po několika týdnech v lese místní myslivec. Podle soudních znalců byl cizinec před smrtí týrán, a po několika ranách do hlavy už dokonce neviděl na jedno oko.

Soudci také úplně poprvé v historii libereckého soudu vyslechli znalkyni v oboru entomologie. Ta podle výskytu hmyzu v místě nálezu těla stanovila dobu smrti zavražděného cizince na polovinu srpna 2011, což znalci v oboru lékařství s takovou přesností vzhledem k dlouhé době od vraždy nedokážou.

Rozsudek dnes nakonec nezazněl, soudkyně totiž musela hlavní líčení opět odročit kvůli tomu, že si někteří důležití svědci nepřevzali obsílku. Jednání tak bude pokračovat 10. června. Obžalovaným hrozí za vraždu až 20 let vězení.

Spustit audio