Přijdou zkontrolovat elektroměr, po jejich odchodu máte v ruce nevýhodnou smlouvu

17. prosinec 2019 15:42

Na podomní prodejce služeb v oblasti energetiky se nevztahují obecní vyhlášky o zákazu prodeje. Města a obce se proto před nimi obyvatele snaží alespoň varovat. Děje se tak například v České Lípě.

Určitě to znáte, někdo cizí zazvoní a chce třeba jen zkontrolovat elektroměr, nebo doplnit nějakou formalitu. Neuběhne ani pár minut a můžete mít v ruce několikastránkovou smlouvu, která vás pod tučnými sankcemi zavazuje odebírat elektřinu třeba i deset let.

Jak se podobným praktikám bránit?

Jak v České Lípě zjišťoval náš redaktor, jde to docela těžko. Prodejci energií mají v ruce rozsudek nejvyššího soudu, který rozhodl, že obce vyhláškami mohou upravovat jen podnikání podle živnostenského zákona a to obchodníci s energiemi nejsou. Týká se to tedy jen zaměstnanců 14 velkých společností, které mají povolení od Energetického regulačního úřadu. Jak řekl místostarosta České Lípy Jaroslav Turnhöfer z uskupení Živá Lípa, který se problematikou zabývá, dalších firem, které se přeprodáváním energií v Česku věnují, je zhruba 400. Pokud si lidé nejsou jistí, kdo stojí u jejich dveří, nebo je jim komunikace s prodejcem nepříjemná, doporučuje českolipský místostarosta okamžitě zavolat městskou policii. Strážníci si prodejce řádně prolustrují a pro jistotu je také nechají zkontrolovat místním živnostenským úřadem. To obvykle vede k určitému pozdržení jejich činnosti.

Všechny nabízené smlouvy nemusí být nevýhodné

Existuje velké množství dodavatelů, kteří mezi sebou vedou souboj o cenu, a dobrá nabídka se určitě dá najít. Jak ale upozornili samotní prodejci velkých firem, vývoj cen energií je těžké předpovídat. Dobrá smlouva se pozná třeba podle toho, že je co nejjednodušší. Čím víc odboček, různých hvězdiček a poznámek pod čarou, tím je třeba dávat větší pozor. I proto se začátkem léta největší poskytovatelé v oboru dohodli na společném kodexu, kde se zavazují nepoužívat nemorální praktiky a třeba neuzavírat smlouvy delší než 36 měsíců.

Státní podnik ČEZ energii prodává konkurenci

V roce 2001 totiž začala postupná liberalizace trhu. Nejdřív se to týkalo jen největších odběratelů; v roce 2015 skončil monopol státního podniku i ve vztahu k domácnostem. Od té doby podíl ČEZu na trhu klesá a není tak divu, že jde společnost v čele tažení proti nemorálním prodejním praktikám. V loňském roce změnilo dodavatele elektřiny historicky nejvíc klientů, skoro půl milionu. Většina z nich odešla od ČEZu k alternativním dodavatelům.

Spustit audio

Související