Při pádu z vyhlídky u Markvartic se zranilo osm dětí a jeden mladistvý

4. srpen 2023 15:25

Celkem devět lidí se ve čtvrtek 3. srpna večer zranilo při pádu z vyhlídky u obce Markvartice, některá zranění byla vážná. Osm zraněných byly děti, devátý byl nezletilý člen dozoru.

Pod dětmi se nejspíš propadla plošina vyhlídkové věže Triangl. S jejich přepravou ze špatně přístupného místa pomáhali hasiči. Podle jejich mluvčího Petra Pelikuse děti utrpěly různá zranění, hlavně zlomeniny.

Dvě děti vrtulníky transportovaly do Prahy, další dvě skončily na traumatologii v ústecké nemocnici, ostatní sanitky odvezly do nemocnice v Děčíně. V pátek 4. srpna odpoledne v nemocnicích stále zůstává pět dětí, ani jedno z nich by ale nemělo být v ohrožení života.

Proč přesně plošina spadla není jasné, policie celou věc vyšetřuje. Podle mluvčí Veroniky Hyšplerové policie zahájila úkony trestního řízení pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Vyhlídka mohla být přetížená.

Obec Markvartice ještě ve čtvrtek večer na svém twitterovém účtu napsala, že na vyhlídce bylo až patnáct lidí, přitom podle návštěvního řádu na plošinu smí jen čtyři osoby „Hmotnost tam uváděná není,“ sdělil předseda Spolku Triangl Radomír Tulka. Doplnil zároveň, že rozhlednu jeho kolegové kontrolovali minimálně každých čtrnáct dní. ČTK Tulka řekl, že vizuálně byla plošina v pořádku.

Děti byly nedaleko vyhlídky na letním táboře na Ranči Radana a k vyhlídce šly na stezku odvahy. Majitelka ranče Petra Svejkovská zatím nechce událost komentovat.

Celý případ i nadále sledujeme. Detaily v pátečním odpoledním shrnutí přinesla i naše reportérka Gabriela Hauptvogelová a její kolegyně Jana Vitásková.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Jakub Marvan , Jana Vitásková , Patrik Fišer , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související