Při opravě základů zdi frýdlantského zámku objevili archeologové dýmky z dob třicetileté války

17. prosinec 2015

Dýmky z dob třicetileté války, zvláštně glazurovanou keramiku, skleněné zámecké nádobí ze 17. století a další zajímavé předměty objevili archeologové na severočeském hradě a zámku Frýdlant. Po zrestaurování by se mohly některé z nich stát součástí zámeckých expozic.

„Měli jsme obrovské štěstí, protože prošla skupina a za ní se vyvalila zeď… Netušili jsme, že by se něco takového mohlo stát,“ popisuje kastelánka Jana Pavlíková a pokračuje: „Při příležitosti oprav se udělal archeologický průzkum, a to, co jsme při něm našli, nám úžasně dokumentuje historii zdi. Jedná se o středověkou hradbu, kterou v době 30leté zpevňovali a dostavovali Švédi…“

Při průzkumu se archeologům podařilo najít mimo jiné také dýmku, která z doby 30leté války pochází.

„Jedna z dýmek je z 30leté války, ta je z takzvaného pfeifentonu, tedy z takové jemně plavené hlíny, další je trochu mladší – z období Clam-Galassovského – ta je porcelánová, velmi krásně zdobená,“ popisuje archeoložka Renata Tišerová.

Detail jedné z dýmek

Dýmky brzy dostanou do práce restaurátoři, stejně jako keramiku, kterou archeologové také ve výplni hradeb našli.

„U keramiky se jedná hlavně o takzvanou podglazurní malbu, což je velmi zajímavý a krásný jev, kdy se na zaschlý střep před výpalem použije barevná linka, kterou se nakreslí dekor a který se pak přetáhne průhlednou glazurou… Vy pak pod vrstvou glazury můžete pozorovat jemnou barevnou malbu,“ vysvětluje archeoložka.

Mezi nejcennější nálezy patří knoflík z iniciálami CG, což znamená, že mohl patřit majitelům zámku - Clam-Gallasům. Archeologové našli bezmála 1.000 předmětů a kastelánka Jana Pavlíková se už těší, až budou na zámku vystavené.

Spustit audio