Předpověď je příznivá, hladiny řek v Libereckém kraji klesají

1. březen 2012

Déšť a oteplení způsobily v těchto dnech zvednutí hladin řady řek a potoků v Libereckém kraji. Přesto je povodňová situace v regionu příznivá - vypadá to, že povodně v Libereckém kraji nebudou.

Během noci poklesly hladiny většiny řek. Vzestup zaznamenala jenom Ploučnice v České Lípě, která stoupla na první stupeň povodňové aktivity, ale prognóza je dobrá.

Radovali se lidé ve Višňové. Smědá, která často velmi dramaticky reaguje na každé větší jarní tání sněhu v Jizerských horách nebo na dlouhotrvající déšť, je už v normálu. Zanechala se sebou sice pár zaplavených luk ,ale ty už mnoho let slouží jako rozlivové, takže hasiči čerpají pouze laguny, které jsou příliš blízko domů, aby se voda nedostala do sklepů.

Lužická Nisa má v Hrádku už pouhý jeden centimetr do normálu. V Liberci celou noc hladina Nisy klesala, teď se ustálila na sto šesti centimetrech a je stále na 1.stupni povodňové aktivity.

Jizera v Železném Brodě taky pomalu klesá - do normálu má ale stále půl metru. Situaci mohou komplikovat tající ledové kry - hasiči ale situaci monitorují.

Dobře je na tom i Kamenice v Plavech na Jablonecku a Ploučnice ve Stráži pod Ralskem, která ve středu vystoupala na druhý stupeň. Báli se zejména chataři a chalupáři, kteří mají na březích řeky své nemovitosti - řeka už je na jedničce a blíží se taky normálu.

Spustit audio