Před soudem v Liberci chybí parkovací místa, v ulici Na Ladech riskují řidiči pokutu

9. říjen 2013

Liberecký Justiční palác je moderní budova, chybí u ní však dostatečně velké parkoviště. Auta proto často parkují pod soudem v uličce Na Ladech, tím však zužují vozovku pro případný průjezd hasičského vozu, a riskují tak pokutu. Z vyjádření odpovědných stran se zdá, že řešení problému je v nedohlednu.

„Na jednu stranu si myslím, že bych musel jezdit s metrem, abych si to všude přeměřil, na druhou stranu by mě zajímalo, kde mám tedy zaparkovat, když potřebuji jít na soud, a všude kolem soudu jsou vyhrazená parkoviště pouze pro soudce, ale pro běžného občana ne,“ rozčiluje se řidič ve chvíli, kdy ho strážníci upozorňují, že zaparkováním svého vozidla v ulici Na Ladech nedodržel minimální šířku jízdního pruhu.

Za tento přestupek by mohl řidič dostat pokutu ve výši dvou tisíc korun, botičku nebo by mu také mohli odtáhnout vozidlo.

Po domluvě strážníků jde řidič naštvaně hledat volné místo k zaparkování v nedaleké vilové čtvrti.

„Já nevím, v Hradci mají u každého úřadu krásné parkoviště pro občany. Tady nic. Já jsem to viděl – jezdili okolo, ptali se mě, kde se dá u soudu zaparkovat, a já jsem jim řekl: Bohužel, tady nikde. Tak se na mne koukali, jestli jsem se nezbláznil,“ popisuje řidič.

Předsedkyně soudu Ivana Šoljaková problém s parkováním zdědila po své předchůdkyni. A prý ho neumí řešit ani pro zaměstnance soudu.

„Parkoviště, kterým disponuje přímo soudní budova, je poměrně malé. Je tu mezi 20 až 30 místy, což je samozřejmě nedostatečné, protože jenom okresní soud má včetně soudců 150 zaměstnanců. A zhruba tak třetina čtvrtina může dojíždět vozy,“ přibližuje Šoljaková.

Že by soud investoval do parkoviště, je podle ní iluzorní. Není prý kde stavět a navíc je v justici málo peněz.

„Takže vidím minimální možnost, že by se s tím dalo do budoucna něco dělat,“ dodává Šoljaková.

Značka ani jednosměrka nebude

Auta lidí, kteří chodí k soudu jako svědci, obhájci nebo jako veřejnost dál parkují v ulici Na Ladech. V případě, že by třeba ve čtvrti starých domků u soudu nastal požár, znamenalo by to problém, protože zúženou ulicí by se k plamenům nedostal hasičský vůz.

Řidiče na špatné parkování v ulici upozorňují strážníci, podle ředitele městské policie Ladislava Krajčíka by pomohla i značka zákaz stání.

„Ve městě existuje komise pro dopravní značení, kde se probírají pravidelně problémová místa tak, aby se dopravní značení upravilo ve prospěch všech,“ uvádí Krajčík. Pomoci by mohlo také, kdyby byla ulice jednosměrná.

Dopravní komise však rozhodla, že nebude ani značka, ani jednosměrná ulice. „Řidiči by měli dodržovat obecná pravidla silničního provozu, kam patří i šířkové parametry komunikace. Pokud nedodržují ty šířkovém parametry, což jsou v každém směru tři metry, pak jim hrozí postih,“ vysvětluje tisková mluvčí libereckého magistrátu Zuzana Minstrová.

Kruh se tak uzavírá bez toho, aby se problém vyřešil. „Jestliže občané uvidí, že v ulici Na Ladech někdo parkuje, mohou se obrátit buď na městskou nebo na Policii České republiky,“ konstatuje Minstrová.


Zvětšit mapu
Spustit audio