Pravčická brána byla v sobotu opět cílem prvních výletníků

Po dvou měsících včera mohli turisté opět vyrazit na Pravčickou bránu v požárem zasaženém Národním parku České Švýcarsko.

Kromě toho skončil noční zákaz vstupu do parku a otevřela se stezka z Mezní Louky přes vrch Větrovec na Malou Pravčickou bránu. “Z oblíbených cílů zůstanou nepřístupné soutěsky řeky Kamenice a Gabrielina stezka. Dál platí i zákaz vstupu na požářiště,” řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov.

Výletníci podle něj nemusí mít obavy o své bezpečí, geologové a těžaři cestu spravovali posledních několik týdnů. Mají ale věnovat zvýšenou pozornost informačním tabulím a vymezovacím páskám.

Zajištění bezpečnosti v soutěskách i na Gabrielině stezce potrvá dlouho. “Je to více než šestikilometrový úsek trasy a současně se bude pracovat také na soutěskách, takže jsou tam kapacitní omezení,” řekl Salov.

Pracovníci se musí vypořádat s poškozenými stromy, řada je vyvrácená a hrozí pád, jiné mají narušené kořenové systémy. Kromě toho hrozí také pád kamenů. Správa čeká na vyjádření České geologické služby k oběma turistickým cílům, podle toho zvolí další postup.

Policie vyšetřuje požár jako obecné ohrožení. Pravděpodobně vznikl v Malinovém dole. Podle policejní mluvčí Elišky Kubíčkové bude prověřování události trvat zřejmě ještě několik měsíců. Celkové škody správa parku odhaduje na 100 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související