Práci stále těžko hledají lidé nad padesát let

11. červenec 2012

Míra nezaměstnanosti v Libereckém kraji opět poklesla.

Nezaměstnanost v Libereckém kraji se v červnu snížila o další desetinu procentního bodu na 9,3 procenta. V evidenci výrazně ubylo mužů, protože přibylo sezónních prací. Hledají se taky strojníci, seřizovači nebo řidiči nákladních vozů.

Málo je administrativních míst a také práce pro lidi nad padesát let.

„Byla jsem v jedné firmě jako zástup na mateřskou dovolenou. Co bude dál, uvidíme,“ svěřuje se mi sympatická starší žena, která se právě zaevidovala na libereckém úřadu práce. Má vysokoškolské vzdělání technického zaměření, ale protože jí je nad padesát, naráží u firem na problémy.

Svou předchozí profesi tato žena dělala ráda. Odešla ale sama, když čelila šikaně a porušování zákoníku práce ze strany svého šéfa. Svého práva by se mohla domoci pouze u soudu. Na to ale neměla energii a peníze.

„Dokonce inspekce práce mi poradila, že pokud nadřízený nechce spolupracovat, bude lepší dát výpověď. Zmíněný člověk pak byl po půl roce po mém odchodu ze svého místa sesazen pro neetické jednání,“ popisuje.

Ředitelka Úřadu práce v Liberci Hana Polmová k zaměstnávání lidí nad padesát říká: „Chtěla bych apelovat na zaměstnavatele, protože ne vždycky je pracovník nad padesát let odepsaný. Tito lidé mají zkušenosti, navíc mohou věnovat práci víc času než mladí lidé.“

Do budoucna pomohou starším nezaměstnaným tíživou situaci pomoci vyřešit tak zvané předdůchody. Sněmovna dnes podpořila vládní předlohu, která stanoví pravidla pro jejich pro vyplácení. Lidé by je mohli čerpat podle novely o doplňkovém penzijním spoření od ledna.

Spustit audio