Pozor na záměnu česneku medvědího s jedovatým árónem nebo ocúnem!

14. březen 2024

Árón plamatý a ocún jesenní mají podobné listy jako česnek medvědí. Obě tyto rostliny jsou ale jedovaté. Před záměnou varuje autorka květinových kuchařek Jana Vlková.

„Hodně se mluví o možné záměně česneku medvědího s konvalinkou. Já si myslím, že s konvalinkou si ho nikdo nesplete, protože konvalinka je tak tuhá, že se to prostě jíst nedá. Podobné listy má ale i árón plamatý. A nejhorší záměny hrozí s ocúnem jesenním, který má listy jak podobně tvarované, tak podobně strukturované, takové šťavnaté,“ říká Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin. Abyste záměně předešli, listy rozemněte a očichejte, pokud ucítíte výraznou česnekovou vůni, jedná se skutečně o česnek medvědí.

Při sběru česneku medvědího by se k němu také mohla připlést nějaká jedovatá rostlina, např. dymnivka. „Ta vůbec nemá listy podobné česneku, ale roste současně s ním v listnatých lesích. Takže než česnek medvědí budete šmelcovat třeba na oblíbené pesto, rozhodně ho přeberte a podívejte se, jestli jste opravdu natrhali jenom česnekové listy,“ radí Jana Vlková. Podle ní je česnek medvědí přímo jarní medicínou, má očistné a baktericidní účinky, zrychluje průchod krve játry a je močopudný.

Sušenky s medvědím česnekem a feta sýrem

Ingredience
  • 200 g mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 80 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 100 ml vody
  • hrst medvědího česneku
  • 100 g sýra feta

Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva a máslo nakrájené na kousky.

Rukama zpracujeme na „žmolenku“ a přidáme vejce. Pokud je hmota příliš hustá, přilijeme vodu dle potřeby.

Česnek dobře přebereme. (Pozor, v lesích se může stát, že nastříháme i nějaké nejedlé byliny, které raší ve stejnou dobu!) Listy omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno.

Feta sýr nakrájíme na kostičky a spolu s nasekaným česnekem přidáme do těsta.

Troubu předehřejeme 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem naklademe stejnoměrné hromádky. Mírně je rozplácneme.

Pečeme 20 až 30 min. podle velikosti.

Podáváme s tomatovou šťávou nebo lehkým bílým vínem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.