Pošta chystá v Libereckém kraji dražby několika budov po zrušených pobočkách

24. leden 2024 10:18

Od uzavření některých poboček České pošty uplynulo více než půl roku. Některé budovy v Libereckém kraji pošta plánuje vydražit. Kterých se to týká, zjišťovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

Česká pošta chce v Libereckém kraji vydražit některé budovy v roce 2023 uzavřených pobočkách. Na úterý 23. ledna 2023 plánovala druhou aukci pobočky v libereckém Vesci. Kvůli nedostatku zájemců ji ale nakonec zrušila.

Do dražby chce Česká pošta dát několik domů, například bývalou pobočku v Rokytnici na Jizerou v Krkonoších. Podle starosty Rokytnice Petra Matyáše ze Starostů pro Liberecký kraj se ale město dražby pravděpodobně nebude moct zúčastnit kvůli ceně. Pokud by vedení města dům získalo, zachovalo by jeho dispozici. V budově by tedy zůstala provozovna, zřejmě obchod, a byty.

Pošta plánuje prodávat taky domy v Jablonci nad Nisou a v Liberci. Tam chce nabízet pobočky v ulici 28. října, ve Vojanově ulici a také ve Vesci. 20. února 2024 se tam bude už potřetí dražit bývalá pobočka v České ulici. Podle mluvčího Matyáše Vitíka nejsou zatím termíny dražeb ostatních budov stanovené.

Česká pošta chtěla veseckou pobočku vydražit už na začátku prosince 2023, za částku 8 milionů 700 tisíc korun ji ale nikdo nekoupil. Liberecké zastupitelstvo před časem rozhodlo, že se Liberec o budovu bude ucházet. Cena byla ale podle magistrátu příliš vysoká. Aukce se proto nakonec neúčastnil.

Pošta dražbu chtěla zopakovat v úterý 23. ledna 2024. Ani na podruhé se ale nepřihlásil žádný zájemce, tak dražbu zrušila. Vyvolávací cenu nechala v obou aukcích stejnou. Podle mluvčího Vitíka musí vycházet ze znaleckého posudku. Za stejnou částku se proto bude dražit i v únoru.

Státní podnik v červenci 2023 zavřel kvůli úsporám téměř 300 poboček a propustil asi 1 500 lidí. Hlavním argumentem byl menší zájem o tradiční poštovní služby. Tímto opatřením chtěla Česká pošta snížit svou ztrátu. V Libereckém kraji tak ukončilo provoz celkem 13 poboček; nejvíc v krajském Liberci, kde jich pošta zrušila 6.

Spustit audio