Poslední šance, jak získat kotlíkovou dotaci? Kraj má k dispozici 139 milionů

19. červenec 2019 10:15

Každý, kdo chce vyměnit svůj starý kotel za ekologický, by si měl pečlivě zapsat do diáře datum 23. září. V tento den totiž úderem šestnácté hodiny začne Liberecký kraj přijímat elektronické žádosti o kotlíkové dotace.

V poslední vlně kotlíkových dotací má kraj k dispozici celkem 139 miliónů korun, o které mohou lidé začít žádat od 23. září. Podpora se týká pořízení tepelných čerpadel, kotlů výhradně na biomasu a plynových kondenzačních kotlů. Žadatelé mohou získat od 95 tisíc do 120 tisíc korun podle pořizovaného zdroje tepla.

Už žádné čekání ve frontách

Díky elektronické formě žádostí již lidé nebudou muset stát přes noc nedůstojně ve frontách, jako při první vlně dotací. Pro získání bližších informací se podle hejtmana Martina Půty mohou lidé obrátit na úřednice, které jim budou s elektronickými žádostmi připraveny pomoci. „Lidé mohou také na celkem deseti místech v kraji zajít na školení, kde se naučí elektronické žádosti podávat,“ dodává Martin Půta z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Výměna kotlů má vliv na kvalitu ovzduší

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO, který byl po vyhlášení třetí vlny kotlíkových dotací v Liberci, bylo díky prvním dvěma vlnám odstraněno z ovzduší na 2 700 tun prachu. „V první i druhé vlně dotací byl v Libereckém kraji také nad očekávání velký zájem o tepelná čerpadla,“ doplňuje krajská radní Radka Loučková Kotasová.

V Libereckém kraji však mají domácnosti stále ještě přibližně 15 tisíc kotlů na pevná paliva. Ty, které nesplňují přísné limity na ochranu ovzduší, budou muset lidé do roku 2022 nahradit ekologickými kotli. Tomu, kdo zákaz provozu neekologických kotlů poruší, bude hrozit pokuta až do výše 50 000 Kč. Stát proto v současné době vyjednává s Unií o dalších dotacích zejména pro ty, kteří si především ze sociálních důvodů nebudou schopni starý kotel vyměnit na vlastní náklady.

autoři: Ivana Bernáthová ,
Spustit audio