Porodnice v České Lípě bude přijímat rodičky ze Šluknovska

V úterý (28.3.) rumburská nemocnice naposledy přijímala nastávající maminky. Nemocnice dočasně uzavírá gynekologicko-porodnické oddělení kvůli absenci porodníka. O pacientky z Rumburku se budou kromě dalších nemocnic starat i v České Lípě.

„Máme dvacet lůžek pro budoucí maminky, z toho jsou dva nadstandardní pokoje, na kterých může být doprovod s maminkou po celou dobu hospitalizace,“ říká Hana Kandlerová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení českolipské nemocnice.

„Rodičky z Rumburka nás kontaktují telefonicky nebo e-mailem, říkáme jim, ať si přijedou sepsat porodopis a pak dle aktuálního stavu jsme schopni doplnit i lůžka,“ dodává Kandlerová.

„V loňském roce už rumburská nemocnice rekonstruovala porodnici a gynekologii, takže jsme nápor z Rumburka už zažili a zvládli jsme to,“ komentuje vrchní sestra. „Počítám, že jsme schopni postarat se tak o sto, sto padesát rodiček navíc,“ vypočítává primář Miloš Volek a dodává: „Může se stát, že bude plno, to pak máme domluvu s okolními nemocnicemi – v Liberci, Děčíně. O rodičky bude postaráno.“ Maminky ze Šluknovska by měly podle Miloše Volka mezi 33. a 34. týdnem těhotenství sepsat porodopis, aby je oddělení mělo v evidenci.

Nadstardadní pokoj českolipské porodnice
Spustit audio