Policisté při noční razii v Liberci kontrolovali bary i squat bezdomovců

14. srpen 2014

Liberec má za sebou rozsáhlou noční policejní kontrolu barů a restaurací. Policisté a strážníci se zaměřili na nalévání alkoholu mladistvým, na hledané osoby a také na cizince bez dokladů nebo povolení k pobytu. Zároveň zkontrolovali místa, kde se zdržují bezdomovci.

Policisté a strážníci byli v 15 barech, restauracích a hernách a zkontrolovali stovku lidí. Tři cizinci byli bez dokladů, dostali 500korunovou pokutu. Jednoho policie odvezla kvůli prověření totožnosti na služebnu.

Mladiství, kteří by pili alkohol nebo hráli na automatech, v kontrolovaných barech a hernách nebyli. Faktem je, že barmani okamžitě po odchodu policie žhavili telefony a o razii informovali své kamarády v ostatních barech, takže pokud snad u nich mladiství byli, dali jim avízo, aby rychle zmizeli.

Policisté kontrolovali také bezdomovce. V Liberci se objevil nový squat v blízkosti centra města, kde je zchátralý dům plný odpadků, ale přesto v něm bydlí v úplně hrozných podmínkách bez vody a elektřiny mladí lidé.

Jedná se o narkomany, někteří tvrdili, že je rodiče vyhnali kvůli drogám z domova, jiní zase slibovali, že se půjdou léčit, ať je nikdo z domu nevyhání. Policisté je sice vykázali, nicméně bezdomovci si sedli na ulici a bylo jisté, že jakmile razie skončí, vrátí se do squatu zpátky.

Český rozhlas Sever se proto bude na libereckém magistrátu zajímat o to, jak hodlá situaci řešit. Vedle stojí nové domy, kde bydlí rodiny s dětmi, pro které znamená nezajištěný squat velké nebezpečí.

Spustit audio