Policisté a veterináři kontrolovali na Českolipsku kamiony s potravinami i zvířaty

1. srpen 2016

Policisté a veterináři se včera (31. 7.) na Českolipsku zaměřili na nákladní auta převážející živá zvířata a potraviny. Zjišťovali například, jestli mají dost vychlazený nákladový prostor nebo zda se o živá zvířata dopravci správně starají. Kontrolovali taky, jak kamiony dodržují zákaz jízdy v neděli mezi 13. až 22. hodinou. Hlídky stály i v Jestřebí.

Policisté zastavují kamion, který veze mléčné potraviny. „Zaměřujeme se na dokumentaci, která potraviny doprovází – dodací listy, faktury, zajímá nás i to, co přepravce veze,“ vysvětluje Roman Šebesta, ředitel Krajské veterinární správy a pokračuje: „U potravin živočišného původu kontrolujeme i přepravní teploty.“

Řidiči nákladních aut, kteří nepřevážejí čerstvé potraviny podléhající rychlé zkáze, se podle zákona o silničním provozu nesmějí o nedělích po 13. hodině vyjíždět na silnice. „Řidičům, kteří zákaz poruší, hrozí na místě pokuta až dva a půl tisíce korun,“ varuje policista David Bukovský.

Policisté navíc rozdávali pokuty za nedodržování povinných přestávek, kontrolovali, jestli řidiči před jízdou nepožili alkohol a také to, jestli kamiony nepřevážejí nelegální migranty.

Spustit audio