Policista zadržený kvůli výbušninám v bytě je na svobodě, GIBS čeká na výsledky expertiz

14. březen 2013

Generální inspekce bezpečnostních sboru dnes propustila 31letého policistu z Tanvaldu. Zadržela ho v úterý ve Velkých Hamrech kvůli podezření ze závažné trestné činnosti. Kvůli nebezpečným chemickým látkám a granátům, které našli příslušníci inspekce v jeho bytě, museli hasiči evakuovat z panelového domu na třicet lidí.

Inspekce policistu z obvodního oddělení v Tanvaldu dva dny vyslýchala, asistoval také při domovní prohlídce svého bytu, odkud pak příslušníci inspekce odvezli několik krabic s chemikáliemi na odbornou expertizu.

Jestli měl policista doma také pentrit, který je výbušnější než semtex, budou teď zjišťovat soudní znalci. Vyšetřování se tak může protáhnout na týdny.

„Musíme počkat na to, až materiály, které jsme zadrželi při domovní prohlídce, budou podrobeny znaleckým zkoumáním. Poté, co budeme znát jejich výsledky, bude přijato další opatření. Další postup veřejnosti určitě sdělíme. Nicméně teď probíhá další prověřování a další úkony trestního řízení,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Krajské ředitelství policie v Liberci teď bude rozhodovat o tom, jestli se může policista vrátit do práce, anebo bude dočasně postaven mimo službu.

Spustit audio