Policista měl v bytě materiál k výrobě výbušnin, hasiči z panelového domu evakuovali 30 lidí

12. březen 2013

Zřejmě vysoce výbušný pentrit skladoval ve svém bytě v panelovém domě policista ve Velkých Hamrech u Tanvaldu v Libereckém kraji. Nebezpečné látky ráno během razie objevili jeho kolegové z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Dům i jeho okolí evakuovali hasiči, na místo ráno dorazily tři jednotky. Dočasně se muselo vystěhovat 30 lidí. Ti už se mohou vrátit domů.

Většina lidí, které museli hasiči z bezpečnostních důvodů evakuovat a kteří dočasně našli zázemí na městském úřadě, už se do svých bytů vrátila. Podle inspekce už pominulo bezprostřední nebezpečí, že by látky nalezené v bytě mohly vybuchnout.

Okolí vchodu desetipatrového panelového domu ve Velkých Hamrech je však stále obepnuté bezpečnostní páskou a hlídají ho maskovaní příslušníci GIBS. Policisté zajišťují další důkazy a na místě budou pracovat zřejmě až do nočních hodin.

V třípokojovém bytě v pátém patře našli policisté řadu chemikálií, které se dají použít k výrobě výbušnin. Nejnebezpečnější z nich mohl být pentrit, který se používá v plastických trhavinách a má silnější účinky než semtex.

„Zajistili jsme chemikálie a nějaké další předměty, které si odvezli experti ke zkoumání,“ upřesnil první náměstek ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušan Brunclík.

„Ohledně toho pentritu to vzniklo kdesi mezi lidmi, je to spekulace v současné době,“ komentoval nález plukovník Brunclík s tím, že to nemůže potvrdit ani vyvrátit. „Musíme si počkat na zkoumání,“ dodal.

Podle svědka, jednoho z evakuovaných obyvatel, zatkla policistu, který v bytě bydlel, zásahová jednotka. Srazila ho k zemi ve chvíli, kdy vycházel ze vchodu, a dala mu pouta. Sousedé na jeho adresu řekli, že to byl slušný člověk, který žil v bytě sám a občas za ním chodila přítelkyně.

Policie muže zatkla kvůli podezření ze závažné trestné činnosti, další podrobnosti zatím bezpečnostní inspekce sdělit nechtěla.

„Zatím nebudu ani konkrétní v tom, o jakou trestnou činnost se jedná, protože vše probíhá a uvidíme, co přinesou další výsledky,“ řekla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Obyvatelé zmíněného paneláku už nyní mohou být podle Brunclíka úplně klidní. Celá akce byla z bezpečnostního hlediska dobře zajištěna.

„My jsme to v podstatě prováděli jako preventivní postup, nechtěli jsme riskovat, když jsme do toho bytu vstupovali. Z toho důvodu jsme požádali hasičský záchranný sbor o součinnost, aby obyvatelé nebyli v ohrožení. Teprve, když jsme měli jistotu, že jsou obyvatelé pryč, teprve poté jsme vstoupili do bytu v součinnosti s pyrotechniky a chemiky,“ dodává první náměstek ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů.

autoři: Ivana Bernáthová , Zuzana Hálová , Vojtěch Kouřímský , Tomáš S. Šťástka
Spustit audio