Policejní prezident vyzval krajského šéfa policie Husáka k rezignaci, byl na akci v teplickém hotelu

26. leden 2021 10:55, aktualizováno

Za neomluvitelnou považuje šéf policie Jan Švejdar účast krajského policejního ředitele Libereckého kraje Vladislava Husáka na sobotní oslavě v teplickém hotelu. Policejní prezident proto krajského ředitele vyzval, aby přijal osobní odpovědnost. K vyvození osobní odpovědnosti vyzval Husáka i ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD. Investigativní reportérka Českého rozhlasu Markéta Chaloupská zjišťovala detaily.

Aktualizace 26. 1. 2021, 10:55: Pro web PressPort Magazín Husák uvedl, že v hotelu měl domluvené setkání s Milanem Hniličkou a Jiřím Šlégrem o sportovní unii.  Neupřesnil, o jaké. „To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval," uvedl Husák pro web. Nezdůvodnil, proč účastníky neupozornil, že oslavy nejsou za nynější situace legální a proč nepožádal o její rozpuštění. Husák v hotelu přespal, což nepovažuje za porušení nařízení, odvolal se právě na to, že měl pracovní setkání. To, že zůstal v hotelu, zdůvodnil večerní hodinou, povětrnostními podmínkami a únavou.

Husákovo vyjádření se pokoušela získat i Česká televize, jejíž reportéři spolu s CNN Prima na něj čekali před domem. Husák ale jen řekl, že vyjádření dal písemně a věcí se zabývá odbor vnitřní kontroly a že o záležitosti bude určitě mluvit s policejním prezidentem. Na dotaz, zda odstoupí, neodpověděl.

***

Policejní prezident Jan Švejdar vyzval k rezignaci policejního ředitele pro Liberecký kraj Vladislava Husáka. Reagoval tím na zjištění Českého rozhlasu, že na sobotní oslavě narozenin exposlance Petra Bendy v teplickém hotelu byl právě i Husák. Na oslavě se navzdory nejpřísnějším protikoronavirovým opatřením setkaly desítky lidí.

Sám ředitel Husák se zatím ke své účasti na akci nevyjádřil, redaktoři Českého rozhlasu se ho snažili v pondělí 25. ledna kontaktovat celé odpoledne, ale nezvedal jim telefon a jen psal, že řídí a že se ozve. O celé záležitosti s Husákem mluvil policejní prezident Jan Švejdar, a jak plyne z jeho vyjádření, Husák se mu přiznal, že na oslavě byl. Švejdar ho v pondělí ve večerních hodinách vyzval k rezignaci, potvrdila to policejní mluvčí Kateřina Rendlová.

Vladislav Husák už v minulosti čelil kritice kvůli svým vztahům s lobbisty, třeba Romanem Janouškem. V roce 2011 ho pak deník Blesk vyfotil, jak odchází z Obecního domu s podnikatelem a lobbistou Tomášem Hrdličkou.

Sobotní oslava v teplickém hotelu Prince de Ligne

Čtěte také

Podle informací deníku Blesk byl v hotelu v době narozeninové oslavy podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy i bývalý premiér Jiří Paroubek, místopředseda Rady České televize a exposlanec Jiří Šlégr a také Milan Hnilička z ANO, který kvůli tomu rezignoval na post poslance. Ve své funkci předsedy Národní sportovní agentury Hnilička dál setrvává. Paroubek i Šlégr tvrdí, že byli v hotelu pracovně a že nic neporušili.

Účastníci oslavy se přitom zřejmě dopustili nenošení roušek a respirátorů, nedodržení zákazu vycházení, ubytování hostů, které je možné pouze v případě výkonu povolání a podnikání, a také shromáždění více než dvou lidí z různých domácností. Událost také prověřuje policie. Pokud zjistí porušení nařízení, předá věc k dořešení správním orgánům.

Krajské policejní ředitelství v Liberci se k účastí svého ředitele Vladislava Husáka na sobotní narozeninové oslavě v teplickém hotelu Prince de Ligne podle České tiskové kanceláře vyjadřovat nebude. Liberecký mluvčí Vojtěch Robovský to zdůvodnil tím, že se událostí zabývá odbor vnitřní kontroly policejního prezidia. „Nemůžeme být více konkrétní," dodal. Husák se zatím ke své účasti nevyjádřil. V SMS zprávě ČTK jen napsal, zda může zavolat později. ČTK i redaktoři Českého rozhlasu jeho vyjádření dál zjišťují.

Vladislav Husák nastoupil k policejnímu sboru v roce 1985 a působil v různých funkcích. Od září 2013 je krajským ředitelem policie v Libereckém kraji. Pod jeho vedením se priority policistů v kraji zaměřily na kriminalitu v kyberprostoru a drogové delikty.

Zdroj: ČTK

autoři: Markéta Chaloupská , reČRoL | zdroje: ČTK , Liberecký kraj
Spustit audio

Související