Policejní hlídka na lyžařské sjezdovce? Víme, co a proč kontrolují

19. únor 2020

Podle policie narůstá v Libereckém kraji počet úrazů na sjezdovkách. Do jednoho ze ski areálů v Jizerských horách se proto vypravili na kontrolu, a vyrazila tam s nimi i naše redaktorka.

Co policisté kontrolují?

Policisté se zaměřují na lyžaře při sjezdu, sami sjíždí svahy a pozorují v terénu, jak se sjezdaři chovají. Soustředí se především na desatero mezinárodní lyžařské federace, které mimo jiné říká, že každý lyžař musí být ohleduplný, nikoho jiného neohrozit, pokud už se tak stane, musí poskytnout první pomoc a ihned zavolat záchranáře.

Policie dává také pozor na to, jak rychle lyžaři jezdí a ty opravdu rychlé napomíná, kontroluje i pohyb na sjezdovce, například to, aby lyžaři nebo snowboardisté nezůstávali na sjezdovce sedět a nepřekáželi tak v úzkém nebo nepřehledném úseku. A soustředí se na bezpečnostní prvky, hlavně na přilby u dětí.

Podle statistik úrazů přibývá

Policie nám poskytla souhrn z loňské zimy: v Jizerských horách navštívilo sjezdařské areály 881 000 lyžařů; úrazů bylo 800. Na první pohled to nevypadá jako vysoké číslo, většinou jde ale i o vážné úrazy, v krajním případě končící smrtí. Lyžaři by rozhodně riziko nehody a úrazu na svahu neměli podceňovat.

Několik doporučení pro lyžaře

Podle policistů by lyžaři měli být ohleduplní, neměli by přeceňovat svoje síly a schopnosti a neměli by naopak podceňovat podmínky; ne vždy je sníh v ideální kondici, může být namrzlý, anebo naopak hodně mokrý. Lyžař se snadno dostane do vyšší vrstvy sněhu a neovládne lyže tak, jak by potřeboval. A kdo jezdí hodně rychle, ten by měl podle policie raději zpomalit.

autor: sas
Spustit audio

Související