Pohořím bez hranic můžete putovat v nové knize Siegfrieda Weisse

Rodák z Jablonce nad Nisou rodák Siegfried Weiss už víc než 50 let fotografuje přírodní krásy krajiny nejen severních Čech. Teď dokončil svou novou knihu nazvanou Pohoří bez hranic. Známý fotograf se tentokrát zaměřil na rozsáhlé území horského pásu mezi řekami Odra a Labe jak na českém, tak na německém a polském území.

„Je to naše nejdelší pohoří, které se táhne severně. Podtitul zní Putování mezi Odrou a Labem,“ říká Siegfried Weiss a pokračuje: „Celý hřeben Sudet, to není politický pojem, je to starý název, pocházející snad od Keltů. Toto je oficiálně moje jedenáctá, neoficiálně minimálně patnáctá až šestnáctá kniha.“

Na třech stech stránkách knihy najdete čtyři stovky fotografií. „Jsou tam staré záběry, nejstarší z roku 1958, nejmladší z podzimu 2016,“ popisuje autor, který ve svých téměř čtyřiaosmdesáti letech je stále velmi vitální.

„Úmyslně jsem se vyhnul jakýmkoliv politickým či národnostním tématům, chtěl jsem zachytit jen krásu toho pohoří. Je to skutečně dar žít v tak nádherné přírodě a mít tu možnost cestovat bez hranic. Myslím, že je poselstvím knížky, aby lidem přes hranice přinášela radost,“ uzavírá Weiss.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio