Podsemínský most známý i z komedie s Tomášem Holým je na seznamu krajských zastupitelů

Memorandum o spolupráci s Královéhradeckým krajem na obnově Podsemínského mostu v Českém ráji mají na programu úterního jednání zastupitelé Libereckého kraje.

Jejich kolegové z Královéhradeckého kraje schválili peníze na záchranu Podsemínského mostu. A to přesto, že most leží v Libereckém kraji. Částku našli v dotačním programu Obnovy venkova, do kterého hejtmanství pošle letos asi o třetinu více prostředků než loni, 88 obcí si rozdělí celkem 64 milionů korun.

Podsemínský most tvoří významný krajinotvorný a urbanistický prvek. Najdeme ho u červené páteřní značky přes Český ráj u Podsemínského rybníka, která vede dál na Libošovice.

Spolu s blízkým mlýnem a rybníkem představuje podle památkářů ucelený, památkově hodnotný komplex. Jde o výjimečnou ukázku mostního stavitelství poloviny 19. století. Je to jednoobloukový kamenný pískovcový most klenoucí se přes Žehrovku. Na druhém rameni Žehrovky stojí zmíněný bývalý mlýn, který za první republiky vlastnil Jaroslav Skála a vodní mlýnské kolo nahradil turbínou.

V současné době je most v havarijním stavu. Obec Troskovice ho uzavřela pro motorová vozidla a cyklisty, pro pěší je přístupný jen na vlastní nebezpečí. Obec chtěla most zachránit před zřícením už před šestnácti lety a to návrhem na zápis do seznamu kulturních památek. Z toho ale kvůli nevyjasněným majetkovým vztahům sešlo.  

Podsemínský most v komedii Jak dostat tatínka do polepšovny

Zajímavý Podsemínský most si zahrál v řadě filmů. Dokonce i světových. Třeba v komedie režisérky Marie Poledňákové Jak dostat tatínka do polepšovny, kdy přes něj na kole jezdili herec Tomáš Holý a jeho filmoví rodiče František Němec a Jana Preissová. V roce 2005 tam zavítali i hollywoodští herci Matt Damon a Heath Ledger při natáčení filmu Kletba bratří Grimmů. A o dva roky později se most objevil v pohádce O uloupené divožence s Romanem Vojtkem a Danou Markovou.

autor: Jan Holub
Spustit audio

Související