Podoba Tržního náměstí v Liberci se změní

15. říjen 2019 09:08

Radnice plánuje proměnit rušné náměstí v blízkosti centra v dopravní tepnu. Měla by ulevit přetíženému centru města; hlavně Šaldovu náměstí a okolí náměstí doktora Edvarda Beneše.

Frekventovaná část Liberce, kde je mimo jiné městský plavecký bazén, má mít v budoucnu novou podobu. Radnice už kvůli plánované změně prostranství vypsala urbanisticko-architektonickou soutěž. Oslovila tři architektonické kanceláře, které se úpravami podobného rozsahu v minulosti zabývaly. Primátor Liberce Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj řekl, že návrhy architektů by měly řešit jak vzhled náměstí, tak i návaznost na dopravu a bývalý areál výstaviště. Architekti své návrhy představí 5. prosince.

Tržní náměstí v Liberci má tvar trojúhelníku. Je tam městský plavecký stadion, rockový klub, obytné domy, restaurace a vede z něj cesta k výstavišti, parku, kasárnám, několika školám a také k obchodnímu domu. 

Prostor se má změnit v dopravní uzel. Už teď se projektuje nová dopravní tepna, takzvaná Nová Pastýřská, která by měla být hlavním tahem městského okruhu a ulevit tak dopravou přetíženému centru města, tedy Šaldovu náměstí a okolí náměstí doktora Edvarda Beneše. Město by, podle primátora Zámečníka, její výstavbu i úpravy Tržního náměstí chtělo zahájit v roce 2021.

V minulosti bylo v plánu i zavést na Tržní náměstí tramvajovou trať. V územním plánu je dokonce vymezená plocha, kde by skutečně měla být otočka tramvaje. Vedení města by to ale vzhledem ke kvalitě života tamních obyvatel chtělo vyřešit jinak. Podle nového návrhu by tramvaj měla velkou otočku uvnitř areálu bývalých Libereckých výstavních trhů, které jsou z jedné strany na Tržním náměstí a na druhé straně na Masarykově třídě, kudy už tramvaje jezdí. Tam by mohla být konečná i pro lidi, kteří nechtějí pokračovat dál do Lidových sadů k zoologické zahradě. I to by měli architekti řešit.

Dalším kritériem, kterým se radnice v Liberci zabývá, je, co chtějí obyvatelé, kteří v místě žijí. Už na jaře se vedení města kvůli tomu s nimi sešlo. Místní by si na Tržním náměstí přáli mít vzrostlé stromy, prostor pro děti, klidové zóny, nějaký vodní prvek a menší plochu pro parkování. Požadují i kultivaci prostoru s popelnicemi, bezpečnější přecházení silnice a odstranění zákoutí, kde pobývají bezdomovci. Naopak tam nechtějí protihlukové stěny.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio