Podle soudu nemusí liberecký magistrát povolit bytovému družstvu Sever vést přes své pozemky plyn

27. červenec 2012

Panelové domy v libereckém sídlišti Rochlice se zatím od tamní teplárny neodpojí. Stavební bytové družstvo Sever, kterému domy patří, chtělo vést plynové přípojky přes městské pozemky. Liberecká radnice mu ale k tomu nedala povolení a soud rozhodl ve prospěch města.

Teplo z teplárny je drahé a proto chceme vlastní plynovou kotelnu. Teplo a teplá voda pak vyjdou levněji, tvrdí ředitel Stavebního bytového družstva Sever a zároveň městský zastupitel-nestraník Petr Černý. Město podle něj jiným vlastníkům povolené vést plynové přípojky přes městské pozemky vydalo a jim ne.

Město povolení nevydalo, protože se obává rozpadu centrálních dodávek tepla. Pro některé městské části by to pak byla katastrofa - nelze tam přivést ani plyn a elektrorozvodná síť navíc nemá v Liberci dostatečnou kapacitu. Podle soudce Kamila Podholy se družstvu nepodařilo dokázat, že by se město chovalo diskriminačně.

Rozsudek je zatím nepravomocný. Ředitel SBD Sever Petr Černý je rozsudkem zklamaný,ale jako městský zastupitel ho chápe.

Liberecká teplárna, možná i pod tlakem odpojování některých družstevních samospráv, teď buduje v některých čtvrtích moderní kogenerační jednotky na výrobu tepla a elektřiny. Ty jsou podle náměstka primátorky Lukáše Martina z ČSSD určitou zárukou,že by se ceny za teplo nemusely zvyšovat: „Teplárna, i při částečné decentralizaci, bude držet jednotnou cenu pro celý Liberec.“

Spustit audio