Pilot David Hecl: Největší superstar, kterou jsem vezl, byl Ringo Starr

19. listopad 2020

David Hecl seděl za „kniplem“, když největší dopravní letadlo Airbus A380 poprvé přistálo na pražském letišti na pravidelné lince z Dubaje. Stal se tak prvním českým kapitánem, který dostal příležitost usednout do kabiny tohoto stroje.

David Hecl je prvním českým pilotem, který letěl s největším letadlem světa pro civilní dopravu, čtyřmotorovým Airbusem A380, který může dosáhnout rychlosti až 1020 kilometrů v hodině. „Je zajímavé, že Airbus A380 má tři paluby. Konstruktéři totiž část, kde sedí cestující, pojmenovali jako střední palubu, a podpalubí, kde najdeme kufry a poštu, nazvali jako spodní palubu,“ říká pilot.

Za svojí leteckou kariéru se David Hecl ještě nedostal do situace, kdy by si řekl, že do letadla už nikdy nenastoupí: „Piloti a letadla se samozřejmě dostávají do situací, které nejsou úplně normální, nicméně piloti jsou vycvičení na nestandardní situace a celkově lety s cestujícími se organizují tak, aby se letadla do nebezpečných událostí, a to hlavně kvůli počasí, vůbec nedostávala.“

V největším letadle

Dopravní letadlo Airbus A380 je výjimečné nejenom svou velikostí, ale i možnostmi, které pasažérům nabízí. „Na palubě u (letecké společnosti) Emirates jsou i sprchy pro cestující první třídy. Je tam barel na 500 litrů teplé vody a každý cestující má přidělených pět minut čistého času, kdy teče voda. Já jsem si to vyzkoušel jednou a kupodivu je to dostatečná doba i pro člověka, který tráví ve sprše spoustu času, jako jsem já,“ říká se smíchem David Hecl.

Na strach z létání nemá zkušený pilot žádný recept. „Vždycky radím, aby se nebáli,“ směje se. Pro mnoho lidí je po vzlétnutí a přistání jednou z nejnepříjemnějších částí letu moment, kdy po vzletu přestanou letadlu hučet motory. „To je správný zvuk. Během stoupání využívají letadla téměř stoprocentní výkon motorů, a když dosáhnou cestovní hladiny, tak uberou. Motory si už pak jen tak ševelí na 75 %,“ vysvětluje pilot.

Ringo Starr a princ Harry na palubě

David Hecl odstartoval svou kariéru za řídicí pákou dopravních letadel v roce 1996. „Létání je pro mě práce, ale zároveň i koníček. Neřekl bych třeba, že existuje nějaké místo, kam bych opravdu nechtěl letět. Každý kousek zeměkoule, kudy prolítáváte, má něco, co další místo nemá. A tím, že je počasí nestálá konstanta, tak i stejné tratě a místa na zemi vypadají jinak,“ říká.

„Za největší superstar, kterou jsem měl tu čest vézt, považuji Ringo Starra. Pozdravit jsem ho ale nešel, měl plnovous, na hlavu naraženou kšiltovku a bylo vidět, že nechce být rušen,“ popisuje své setkání s bubeníkem skupiny The Beatles. „Vezl jsem i prince Harryho. Tento let ale nebyl ničím výjimečný, cestoval skromně se svým asistentem business třídou.“

Jak vidí David Hecl budoucnost letadla Airbus A380? A je pravda, že pilot a jeho kopilot nesmí jíst stejné jídlo? Dozvíte se v záznamu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.