Pertoltice u Frýdlantu mají nový skanzen plný venkovské všehochuti

4. květen 2013

Šlapací autíčko vyrobené z toho, co dala venkovská usedlost na začátku 20. století, je k vidění v novém skanzenu v Pertolticích na Frýdlantsku. Založili si ho pro radost bratři Stanislav a Bronislav Nykrýnovi a dohromady už sesbírali na tisíc exponátů.

Když už bratři neměli předměty kam dávat, koupili a opravili památkově chráněný Haslerův dům se stodolou z konce 18. století. Po letech úmorné práce pak nový skanzen v Pertolticích otevřeli.

„Když bych měl sbírku definovat, měla by být etnografická – všechno, co se týká života na vesnici, co bylo na konci 19. a na začátku 20. století asi v každém zemědělském domě,“ říká Bronislav Nykrýn a konkretizuje:

„Věci pro zpracování mléka – máselnice, odstředivky - , mlátička, šrotovník.“

Odstředivku, zařízení na oddělení mléka a smetany, Bronislav Nykrýn předvádí. Zařízení je zajímavé v tom, že když se dostane do určitých obrátek, provází jeho chod zvonění zvonečku.

Stanislav Nykrýn předvádí oblíbený exponát. Je jím chomout na koně, zděděný v rodině po pradědečkovi a starý na 130 let. Stanislav dodává, že věci tohoto typu stále fungují. Když se navíc porouchají, dají se snadno opravit.

„My jsme si s tím hráli jako děti a postupně jsme tyhle věci začali sbírat, protože se nám líbily,“ popisuje vznik sbírky Stanislav Nykrýn.

Plechovo - dřevěné šlapací autíčko dostal darem od svého tatínka, výrobce hudebních nástrojů, jako dítě otec obou bratrů. Sami si této hračky pak užívali ještě oni sami.

„Kolečka od kočárku, dřevo, plech – co se doma našlo, tak z toho vyrobil šlapací autíčko,“ popisuje cenný exponát Bronislav Nykrýn.


Zvětšit mapu
autoři: Ivana Bernáthová , Marína Dvořáková
Spustit audio