„Peďák“ není jen o učitelství. Přihlášku ke studiu můžete dát do 30. dubna

20. březen 2018

Má poměrně dlouhý název a rozhodně není jen o vzdělávání budoucích učitelů. To je Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Technické univerzity v Liberci. Nabízí pestrou škálu studijních oborů. Přihlásit se můžete výjimečně až do konce dubna.

Astronomie, jóga a latina

Z Liberce míří mladí matematici až do Ria nebo do Teheránu

Matematická olympiáda - ústřední kolo - v Liberci.

Kdo ze studentů chce jet reprezentovat Česko až do Ria de Janeiro nebo případně do Teheránu, musí umět kouzlit s matematikou. Tedy musel ukázat, že je pro něj počítání hračkou na ústředním kole matematické olympiády, na které se do Liberce před víkendem sjelo na sedmdesát mladých lidí.

Český jazyk a literaturu, rekreologii, sociální práci nebo tělesnou výchovu, sport a spoustu dalšího. Ti, kteří chtějí studovat na libereckém „peďáku“, si můžou vybrat z několika desítek oborů. A vyučované předměty? Těch je přes 600, mezi nimi i astronomie, deskové hry nebo latina, jóga, mapy. Věk uchazečů podle děkana fakulty, prof. Jana Picka nehraje roli: „Věková omezení pro studium na FP TUL nejsou, vzdělání není věkem diskriminováno.“

Zájemci o studium si můžou vybrat z bakalářských, magisterských, doktorských studijních programů nebo z kurzů dalšího vzdělávání. Z absolventa se učitel stát nemusí, pokud sám nechce. „Na fakultě jsou pěstovány i neučitelské obory, které svým zaměřením spadají do přírodovědy nebo filozofie,“ vysvětluje děkan.

„Největší zájem byl v posledních letech o obor rekreologie. Ten zahrnuje přípravu odborníků, kteří zajišťují volnočasové sportovní aktivity.“
prof. Jan Picek, děkan FP TUL

Přihlásit se můžete až do konce dubna

#Vyjdi ven v Liberci: Studenti protestovali před rektorátem univerzity

Protesty studentů, pedagogů a občanů 15. března v Liberci před budouvou rektorátu TUL na Husově ulici

Zhruba dvě stovky studentů, pedagogů a dalších lidí se podle organizátorů včera 15. 3. v pravé poledne shromáždily v rámci studentské výzvy Vyjdi ven na Univerzitním náměstí před rektorátem Technické univerzity v Liberci. Zapojili se tím do celostátní výstražné stávky na obranu společenských a ústavních hodnot.

Letos mimořádně je možné přihlášky ke studiu podávat až do pondělí 30. dubna 2018. „Když jsme vyhlásili přijímací řízení, termín přihlášek byl do konce března, nicméně se ukazuje, že současná generace je zvyklá řešit vše na poslední chvíli, protože je zvyklá, že všechno zvládne online,“ říká Jan Picek a pokračuje: „Na základě častých dotazů studentů jsme se rozhodli, že termín podávání přihlášek o měsíc prodloužíme – do konce dubna, aby naši uchazeči měli dostatek času se přihlásit.“

Liberecká pedagogická fakulta vychází uchazečům o studium vstříc, zajímavosti o vzdělávání na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci si poslechněte v rozhovoru moderátorky Ivety Kalátové s děkanem fakulty prof. Janem Pickem.

Technická univerzita v Liberci, budova rektorátu
autoři: Iveta Kalátová , Jaroslava Mannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.