Z Liberce míří mladí matematici až do Ria nebo do Teheránu

1. duben 2017

Kdo ze studentů chce jet reprezentovat Česko až do Ria de Janeiro nebo případně do Teheránu, musí umět kouzlit s matematikou. Tedy musel ukázat, že je pro něj počítání hračkou na ústředním kole matematické olympiády, na které se do Liberce před víkendem sjelo na sedmdesát mladých lidí.

„Počítaly se úlohy z algebry, kombinatorika, funkcionály i geometrie," vysvětlila matematička Martina Šimůnková. Pokud komukoliv ze čtenářů právě naskočila z těchto výrazů husí kůže, tak by je mohlo překvapit, jak se na soutěžení v matematice dívali někteří účastníci olympiády: Pavel Turek z Olomouce, který zvítězil v jedné z kategorií olympiády, ocenil, že mohl díky řadě chytrých zadání vyřešit zajímavý matematický problém, se kterým se při běžném vyučování ve škole málokdy setká.

A s Pavlem souhlasila i další soutěžící Ivana Krumlová z Brna. „Povinná maturita z matematiky má něco do sebe,“ myslí si.

Podle matematičky Martiny Šimůnkové hodně rozhoduje o vztahu dětí a mladých lidí k matematice jejich učitel: „K tomu, aby měli žáci a studenti matematiku rádi, by měli přispět i kvalitní učitelé, kteří umí připravit zajímavé hodiny,“ míní.

Ti z mladých matematiků, kteří uspěli v libereckém finále nejlépe, se už pomalu mohou balit na celosvětovou olympiádu do Ria de Janeiro. Ti, kteří byli nejlepší v počítačových programech, pojedou na mezinárodní olympiádu v informatice do íránského Teheránu.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio